Enarmad robot ska skapa ”robotrevolution”

2013-10-22 14:22  

En enarmad, seende robot som kan utföra enkla arbetsuppgifter har lanserats av ett amerikanskt företag. Det förhållandevis låga priset ska bana väg för en ”robotrevolution”.

Det pågår mycket forskning kring hur robotar kan lära sig att hitta i vardagliga miljöer och utföra enkla sysslor exempelvis i hemmet.

För att klara detta krävs en robot som kan röra sig fritt och som har "sinnen" i form av kameror och andra sensorer och som kan programmeras för olika uppgifter.

Hittills har forskarna fått bygga sina egna robotar eftersom det inte funnits någon färdig robot till överkomligt pris.

Det vill det nystartade amerikanska företaget Unbounded Robotics ändra på. De har lanserat en enarmad robot som fritt kan rulla omkring i rummet och som "ser" omgivningen med hjälp av en djupledskamera och laserskanner.

Roboten kostar 35 000 dollar vilket motsvarar cirka 240 000 kronor. I en intervju med tidningen IEEE Spectrum säger företagets vd Melonee Wise att det bara är en tiondel än vad motsvarande robotar tidigare kostat.

- När det finns en sådan här plattform kan antalet användare multipliceras med 100 eller 1000 och robotrevolutionen kan starta på allvar, säger hon.

Företaget har börjat ta emot beställningar och de första robotarna ska levereras sommaren 2014. Den här veckan visas UBR-1, som roboten kallas, upp på en robotkonferens i Santa Clara i Kalifornien.

Roboten klarar 3-5 timmars drift innan den själv dockar för laddning.

Den riktar sig i första hand till forskare och har än så länge bara några basegenskaper som att gripa tag i föremål, röra sig framåt och navigera.

Men företaget planerar att utveckla programvaror så att roboten kan användas i olika verksamheter.

- Vi planerar att skapa partnerskap med företag för att utveckla applikationer inom automation, säger Melonee Wise.

UBR-1

Vikt: 72 kilo

Höjd (min/max): 96,5 cm/132 cm

Frihetsgrader: 13 inklusive armen.

Navigation: Laserskanner i basen samt djupledskamera (Primesense Carmine) i huvudet.

Marie Alpman

Mer om: Automation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt