En hel teaterkuliss – direkt ur skrivaren

2010-05-11 23:00  

Big Image Systems i Täby har gjort sig känt för sina gigantiska tygsjok med skarpa färgbilder. Nu ökar företaget takten med en ny tryckmaskin med upp till 100 bläckstrålehuvuden.

Företaget i Täby har tryckt flera tusen kulisser åt teatrar och operor runt om i världen. Nu utvecklar företaget en ny digital tryckmaskin för att klara efterfrågan.

- I dag har vi kapacitetsproblem och måste köra dygnet runt under högsäsong. Med den nya maskinen hoppas vi slippa jobba natt, samtidigt som vi kan öka försäljningen, säger vd Andreas Skantze.

Hittills har företaget tryckt stycken med mått upp till 6,5 × 12 meter med en egenutecklad airbrushteknik, där en tryckluftsdriven färgspruta mönstrar tyget, som sitter spänt kring en stor trumma. Styckena sätts sedan ihop kant i kant till en hel kuliss, utan att skarvarna syns.

- Hur det går till är en företagshemlighet, men arbetet är manuellt och tidskrävande.

Med den nya maskinen slipper man det tidsödande skarvjobbet.

Hela kulissen ska tryckas i ett enda sjok i en rulle-till-rulleprocess, där snabba bläckstrålehuvuden från brittiska Xaar sköter mönstringen. Det exakta antalet är inte bestämt, men det kan bli så många som 100 skrivarhuvuden.

- Vi siktar på att trycka cirka 100 kvadratmeter i timmen, och det är snabbt för att vara digitaltryck på textil. Men den största tidsvinsten beror på att efterarbetet minskar, säger Andreas Skantze.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt