En-grammare väger tyngst

2011-10-05 13:09  

Världens första digitala minimottagare för hörapparater kammade hem förstapriset i årets Embedded Award. Vinnaren väger endast ett gram.

Halmstadsföretaget Comfort Audio har utvecklat den lilla mottagaren som kan göra livet lättare för personer som använder hörapparat.

- Väldigt roligt att vara vinnare. Vårt jobb är ju annars att göra hörselskadade till vinnare genom att de kan klara skola och arbete, säger August Pansell, utvecklingsansvarig på företaget.

Ett problem för hörselskadade är att hörapparater även förstärker störande bakgrundsbrus. Då kan det vara svårt att uppfatta läraren i klassrummet eller kollegan i konferensrummet. Därför tar många hjälp av en trådlös mikrofon som placeras nära talaren samt en mottagare som kopplas till hörapparaten. Det är denna mottagare som företaget nu lyckats krympa rejält.

Enligt Comfort Audio är innovationen, som lanserades i somras, världens första digitala minimottagare för hörapparater. Den väger bara ett gram och kan kopplas in direkt till hörapparaten bakom örat.

- Ljudet blir renare och störningarna mindre. Dessutom är den mer diskret jämfört med mottagare som man bär i en slinga runt halsen, säger August Pansell.

Embeddedpriset i studentklassen gick också till Halmstad och uppfinningen CACC, Cooperative Adaptive Cruise Control, ett system som gör det möjligt för fordon att kommunicera med varandra för att skapa en jämnare trafikrytm.

Halmstad hamnade överst på prispallen även i fjol. Då gick priset i företagskategorin till Tamperseal för ett system som verifierar att en produkt inte förändrats under transport.

Varför är ni så framgångsrika inom inbyggda system i Halmstad?

- Den kan bero på att det inte finns något storföretag här. Duktiga ingenjörer som vill vara kreativa kanske väljer att bli entreprenörer i stället, säger August Pansell.

Swedish Embedded Award

Swedish Embedded Award delades för nionde året i rad.

Embedded står för smarta system med inbyggda datorer, styrelektronik, sensorer och liknande.

Priset delas ut av Branschorganisationen Svensk Elektronik, KK-stiftelsens program Tekniq och Minst i samarbete med tidningen Elektronik i Norden och Tekniska Mässan.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt