Dysprosiumfria industrimagneter

2013-11-26 14:05  

Helt dysprosiumfria industrimagneter från Showa Denko eleiminerar behovet av en sällsynt jordartsmetall.

Japanska Showa Denko har utvecklat en neodymbaserad magnetisk legering för användning i fabriksautomationsapplikationer, som ersätter konventionella magneter där dysprosium tillsätts för att öka värmebeständigheten.

Företaget har redan tidigare lanserat magnetiska legeringar avsedda för högtalare, hårddiskmotorer och vindgeneratorer, där dysprosium tidigare tillsatts i mängden 1 - 2 procent av totalvikten.

För utrustning som används i fabriksautomation tillätts vanligtvis upp till 4 procent dysprosium, men nu har Showa Denko lyckas eliminera användningen av ämnet, med atomnummer 66, helt och hållet.

Magnetism avtar i takt med att temperaturen ökar, och därför har man traditionellt tillsatt dysprosium till neodymbaserade magnetlegeringar.

Men eftersom tillgången på dysprosium är begränsad till några få ställen i Kina, har jakten på ersättningsmaterial varit intensiv.

Nästa år hoppad Showa Denko ha tagit fram dysprosiumfria magnetlegeringar för tillämpningar där man tidigare behövt en inblandning på upp till 6 procent. Med den nya legeringen blir också möjligt att sänka halten av dysprosium i legeringar med ändå högre inblandning, exempelvis vid användning i elbilar och hybridbilar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt