"Det ger en frihet i skapandet"

2009-11-03 23:00  
Ola Wihlborg

En vitlackad laserskuren vedkorg eller den kurviga taklampan Rut. Ola Wihlborg är formgivaren som vet vad man kan skapa av plåt.

Den liknar en korg, men är inte flätad. Uttrycket skapas istället av mängder av laserskurna hål.

När Ola Wihlborg presenterade "korgen" Code år 2004 blev han snabbt ett namn i designmedvetna konsumentkretsar.

- Code var en av de första saker jag gjorde efter min examen från Beckmans designhögskola. I den kunde jag utnyttja fördelarna med laserskärning och ta fram ett mönster där varje hål är olika, säger Ola Wihlborg.

Sedan dess har det blivit många konsumentprodukter, och en hel del i metall. En som sticker ut är lampan Rut, som med sina slingrade kurvor ger intryck av att vara klippt i papper.

* Hur jobbar man för att skapa en produkt som lampan Rut?
- Oftast börjar jag med att skissa idén på papper, sedan går jag över till att göra cad-ritningar och ta fram en pappersmodell. På så sätt får jag kontroll på proportioner, kurvor och formen och även en bild av hur produkten ska tillverkas, säger Ola Wihlborg.

Ola Wihlborg har kontroll över hela processen. Den kunskapen finns på plats efter att han arbetade med avancerad plåtproduktion åt verkstadsindustrin.

Men i dag är uppdragsgivarna av ett annat slag. Bland dem finns Ikea, inredningsföretaget Asplund samt designgalleriet Collection Pascal.

* Vad skiljer laserskärning från andra tekniker?
- Laserskärning ger en frihet i skapandet av oregelbundna former och produktion av små serier som andra tekniker inte kan erbjuda. Men den är relativt dyr när det kommer till större serier.

- Det beror på att kostnaden för att tillverka en produkt i stort sett är konstant. Man får bara en liten kostnadsminskning efter de första exemplaren, som beror på programmeringskostnaden som finns i upp starten.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt