Den stora kesoflytten

2015-10-05 15:21  

Hela tillverkningen av keso behövde flyttas – utan stopp i produktionen. Arla Foods är i slutfasen av jätteprojektet.

Produktionen var förlagd till mejeriet i Skövde där man hade nått kapacitetstaket. Exportmarknaden lockade och Arla beslutade att flytta hela produktionen till mejeriet i Falkenberg. Den nya lokalen är ett 50 år gammalt mejeri som för producerade hushållsost.

– Vår uppgift var att flytta utrustning, trimma in den, hygientesta, rekrytera personal utan att det påverkade leveranser eller kvalitet från något av mejerierna. Vi skulle också öka den totala volymen till 29 miljoner kilo per år, säger produktionschefen Tintin Mattsson.

Största utmaningen var kommunikationen internt så att alla vet exakt vad som händer och när. En annan nyckelfråga är rekry­teringar. Arla har velat höja kompetens- och ansvarsnivån för operatörerna som får stort eget ansvar.

Några stora tekniksprång har de inte vågat ta mitt i det stora flyttprojektet utan använt känd teknik. Men det är ändå en hög automationsnivå, både vid kesoproduktionen, som styrs från en styrcentral, och på förpackningslinan.

– Vi har satsat på Arla-standard för all automationsutrustning, för att få det enkelt och enhetligt, säger Tintin Mattsson.

Varje lina är utrustad med robotar, automatiska trågresare, trågfyllare med mera. Totalt finns sju robotar i mejeriet. Och en nyhet är förarlösa truckar som kör pallar.

Flyttprojektet närmar sig slutet – som är början av nästa fas. Volymerna ska upp på våra och nya marknader intas.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

 

Fredrik Karlsson

Mer om: Arla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt