De skippar valsarna och gjuter stålband

2011-04-06 10:23  
Stålverket Salzgitter har en ny metod att gjuta stål till tunna band.

Plåten till framtidens bilar är svår att göra i dagens stålverk. Nu satsar tyska Salzgitter på att gjuta stålet direkt till tunna band. Det är första gången tekniken testas i full skala.

<p>Ett skäl till satsningen är att Salzgitter vill göra plåt och band av HSD-stål. Det är ett material som både fordonstillverkare och stålindustrin tror blir viktigt i framtidens bilar. </p> <p>HSD står för High Strength Ductile. Stålen är legerade med stor andel mangan och är lätta att pressforma. Under formningen härdar de och får mycket hög hållfasthet. Den höga manganhalten gör också att stålet får fem procent lägre densitet, vilket ger ytterligare viktsbesparing. </p> <p>En svårighet är att manganet vill skilja ut sig under stränggjutningen. </p> <p>Tillsammans med SMS Siemag, stor tillverkare av valsverk, stränggjutningsanläggningar och liknande, har Salzgitter utvecklat bandgjutningsmetoden under ett par decennier. Med den kyls stålsmältan mycket snabbare och fördela legeringsämnena bättre. Med den nya metoden får det smälta stålet rinna ut fritt och stelna på ett vattenkylt transportörband, som omges av en inert atmosfär. Resultatet blir 8 till 15 millimeter tunna stålband, i stället för de tjocka stålämnen som dagens stränggjutning producerar. </p> <p>Nu har Salzgitter beslutat att bygga en pilotanläggning, där den nya tekniken för första gången i världen körs i full skala. Företaget vill inte gärna avslöja några detaljer om den planerade investeringen, utöver ett kortfattat pressmeddelande.</p> <p>Enligt en presentation i ett nyhetsbrev från Siemag kommer anläggningen att få en kapacitet på 25?000 ton per år. En del av finansieringen, 19 miljoner euro, kommer som "miljöstöd" från tyska staten. Det motiveras av att bandgjutningen sparar både tid och energi. Banden behöver inte gå genom lika många valsningsoperationer som vanliga ämnen för att förvandlas till färdig tunnplåt.</p>

Erik Mellgren

Mer om: HSD

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt