De kopplar upp gruvan

2017-08-23 14:15  
Mobiltäckningen i gruvan är bättre än den ovan jord.

Den absolut senaste tekniken inom kommunikation och automation. De största företagen och de främsta forskarna. Så skapas framtidens gruva.

Framtidens gruva ska bli både effektivare och säkrare än dagens. Det ska ske inom ett svenskt forskningsprojekt med digitalisering i fokus: PIMM-projektet.

Boliden, Ericsson, Telia, Volvo CE, ABB, Wolfit, RISE SICS och LTU har bidragit med sin absoluta senaste teknik inom digitalisering och automation. Man har tittat på vad nästa generations mobilkommunikationsteknik, 5G, kan innebära för affärsmodeller kommunikationen i en gruva.

– Nyttan att jobba med andra teknikföretag är enorm, kommenterar Rikard Mäki, från Volvo CE som i projektet utvecklat och testat sin fjärrstyrda hjullastare i gruvmiljö, där hjullastaren har arbetat 400 meter under jord medan operatören har suttit på ett kontor ovan gruvan.

Läs mer:

Läs mer: Försäljningsfiasko får Volvo att behålla fabrik

Även andra påtalar vikten av att man kunnat testa teknik i samarbete och i skarp miljö – en riktig gruva: Kankbergsgruvan i Boliden.

Projektet har också visat en säkrare gruva genom så kallade smarta bergbultar. Efter varje sprängning behöver berget säkras och förstärkas med bland annat bultar. Med de smarta, uppkopplade bergbultarna sker bergmätningar online och systemet skickar varningar om det börjar röra på sig för mycket.

Dessutom har man skapat ett positioneringssystem som inte bara är viktigt vid fjärrstyrning av maskiner utan även för att kunna veta var alla befinner sig om en olycka har skett.

Samtidigt har man lyckats skapa god prestanda i mobilnätet under jord.

Fredrik Karlsson

Mer om: Gruvor 5g

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt