Datorröst styr plockjobbet

2008-12-02 23:00  

En datorröst som läser upp plocklistan direkt i örat kan bli framtiden för lagerarbetarna inom Volvo-koncernen. Den ska göra plockjobbet snabbare, med färre fel.

Det är varken musik, sport eller en ljudbok Dan Berntsson lyssnar på när han går sin runda bland hyllorna i lager F20 på Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve.

I stället är det en röst som guidar honom genom dagens arbete. Den berättar till vilken hylla han ska gå, ur vilket fack han ska plocka, och hur många detaljer.

- Det blir visserligen varmt och instängt för örat efter några timmar, och ibland har jag och datorrösten problem att förstå varandra. Men det är skönt att få händerna fria. Och man blir väldigt fokuserad på arbetet, det kommer helt klart att öka effektiviteten, är Dan Berntssons omdöme om tekniken.

Fyra medarbetare på lagret har testat att få plocklistorna upplästa av en syntetisk röst i stället för att själv läsa rad för rad på ett papper. Prototypsystemet är utvecklat i samarbete mellan Volvo Lastvagnar och Volvo IT.

Färre felplock, eftersom man aldrig behöver släppa delarna man ska plocka med blicken, är en av de viktigaste effekterna.

I Volvos lastbilsfabrik i Brasilien plockas materialet till en specifik lastbil ihop och levereras till montören som ett "kit". Nu ska fabrikerna i Europa börja bygga på samma sätt. För att det ska fungera är själva "kitningen", där paketen plockas, viktig. Ett felplock leder till att montören som får kitet blir stående, och då stannar hela tillverkningen.

Därför utvärderas nu olika tekniska lösningar, för att se hur felprocenten kan minimeras. Så kallad pick-to-light, där små teckenfönster på hyllkanterna guidar lagerarbetarna, används redan. Renault Trucks och Nissan Diesel har valt den lösningen.

Volvo IT jobbar redan vidare med att ta röststyrningen från prototyp till lösning.

- Vi kommer att vara klara för installation någon gång under första kvartalet 2009, säger Tommy Hansson, prototypledare på Volvo IT.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt