Datorn gör valet enkelt

2006-12-05 23:00  

Ledtiderna minskade från sex månader till sex veckor när GE Healthcare lät säljarna bygga utrustning för proteinrening efter kundernas önskemål virtuellt i datorn. Satsningen blev en succé och hittills i år har GE redan sålt 100 utrustningar över hela världen.

GE Healthcares utrustning för protein-rening fanns i så många varianter att i princip varje beställning fick skräddarsys. Alltför få kunder valde ett standardutförande, och det kunde dröja ett halvår eller mer innan kunden fick sin utrustning levererad.

- Kunderna kunde nog tänka sig att betala lite mer, men de kunde inte vänta på vår kundanpassade utrustning, säger Torbjörn Blank, projektledare på GE Healthcares utvecklingsavdelning.

Stativ, pumpar, ventiler, in- och utgångar, sensorer och slangar - kunderna hade olika önskemål. Några val var dock beroende av varandra, och det krävdes stor kunskap i säljledet för att hjälpa kunderna att hitta rätt. Långa och tidskrävande diskussioner mellan kunder, säljare och utvecklarna i Uppsala hörde till vanligheten.

- Kommunikationen var tungrodd och tiden gick åt till fel saker, säger Torbjörn Blank.

Tanken på en så kallad konfigurator dök snabbt upp, ett verktyg som virtuellt bygger upp en produkt utifrån ett antal val av delkomponenter. Det var viktigt att konfiguratorn fungerade såväl med befintliga affärssystem som med systemen för produktdata, pdm-systemen. Valet föll på svenska Tactons konfigurator.

Första steget blev att designa om utrustningen, antalet varianter skulle minskas med målet att 80 procent av alla kunder skulle kunna välja en standardlösning. Det arbetet skedde i nära samarbete med GEs fabrik

i Umeå, där all utrustning tillverkas.

Produktion av läkemedelssubstanser kräver minutiös kontroll och total spårbarhet i alla led, det innebär att all dokumentation också skulle in i systemet.

Mindre än tre år senare var hela utvecklingsprojektet, inklusive konfiguratorn, klart och i september förra året levererades den första utrustningen för proteinrening som byggts virtuellt i en säljares dator. Det hela blev så bra att Torbjörn Blank och kollegan Mikael Johansson, produktchef på GE Healthcare Life Sciences, kunde patentera lösningen.

Drygt 200 säljare över hela världen kan nu sitta tillsammans med sina kunder och i den bärbara datorn bygga upp utrustningen så som kunden önskar. Datorn vet vilka val som är tillgängliga och vilka val som är beroende av varandra. När den virtuella utrustningen är klar kan kunden titta på sin utrustning i 3d, vrida och vända, kolla var anslutningarna sitter och godkänna resultatet. Även ett pris kan datorn räkna fram.

Konfiguratorn tar fram all nödvändig dokumentation för offerten och alla tekniska data kan skrivas ut. Kunden får med sig materialet på ett usb-minne eller en cd och kan visa upp utrusningen hemma på företaget.

När säljaren får ordern skickas ett mejl till en dator i Umeå, i retur kommer en leveranstid. På mejlet finns en liten nyckel till hur kunden konfigurerat sin utrustning, nyckeln läses av pdm-systemet i Umeå som kollar vilka komponenter som ska ingå i den valda utrustningen. Den informationen skickas tillbaka till konfiguratorn, som ser till att komponenterna kommer i rätt ordning till monteringen: stativet först, pumpar sedan och så vidare tills bygget är klart.

Det som tidigare tog 6-8 månader att bygga görs nu på 6-8 veckor.

Men målet att 80 procent av all utrustning skulle säljas på det här viset var högt satt.

- Vi är inte där än, det kanske är

25 procent som vi får kundanpassa ytterligare, men även det går ju enklare eftersom vi bygger så mycket vi kan i konfiguratorn och sedan lägger till specialanpassningarna på pdf:er, säger Torbjörn Blank.

Hittills är det bara en typ av utrustning som finns i konfiguratorn, men fler kommer, kolonnerna och separationsmedier är näst på tur och på sikt ser Torbjörn Blank att GEs säljare ska kunna presentera en helhetslösning för att separera protein, med hjälp av konfiguratorn.

- Det här är en av de få storskaliga produkter som direkt nådde sitt säljmål och det beror definitivt på konfiguratorn, säger han.

Monica Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt