Hållbar industri

Biopalatset styrs som en process i industrin

”Du kan stå i godisdisken och se status i alla salonger i hela biografen med ett snabbt ögonkast på en skärm”, säger Niklas Winde, som är utvecklare på Robon Systems, som har kopplat ihop biopalatset Filmstaden Söder i Stockholm med ett modernt styrsystem. Foto: Jörgen Appelgren

Vad har en biograf gemensamt med en industriprocess? Båda kan rattas av ett programmerbart styrsystem. Filmstaden Söder i Stockholm är först med en ny typ av bioautomation.

Publicerad

Biobesökaren kan luta sig tillbaka och njuta av popcornen precis som vanligt. Men bakom kulisserna på Filmstaden Söder i Stockholm har ett nytt styrsystem fått huvudrollen. Det drar isär ridån, dimmar ljuset och stänger dörren medan reklam, trailers och film rullar igång med rätt optik, dukmask och ljudformat. Tekniken har utvecklats av Robon Systems.

Konceptet påminner om decentraliserad automation av industriprocesser eller fastigheter. Ett modulärt programmerbart styrsystem kontrollerar allt från dörrar och larm till projektorer och ljudprocessorer. Ett nätverk av server och pc-klienter gör att personalen kan styra hela biopalatset från 24 olika ställen.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här