Bilindustrin odlar lättviktare

2014-09-26 11:53  
Förnybar och nedbrytbar lampskärm.

Många industrier strävar efter att få fram lättviktsmaterial som är förnybara. Ett svar är – svamp. Då kan restprodukterna ätas upp.

Audi och Lotus är exempel på företag som värmepressar hampafibrer till bilens hatthylla och delar i bildörrar.

– Att använda hampafibrer är inget nytt och redan Henry Ford försökte ta fram en miljövänlig bil med förnybart material, säger Björn Florman vid Materialbiblioteket på Stockholmsmässan.

Ett ökat miljömedvetande, då man strävar bort från oljebaserade produkter, ligger bakom det förnyade intresset för hampafibrer.

På senare år har metoden att använda mycelium (en del av svampen) som bindemedel i hampafibrer kommit. Den stora vinsten är att med mycelium kan lågkvalitativa hampafibrer, som annars skulle kasserats, användas.

Lättviktsmaterialet som skapas blir helt och hållet förnybart och biologiskt nedbrytbart. Och under processen skördas ätbar svamp ett antal gånger.

Metoden har även använts i designsammanhang. På bilden syns danske Jonas Edvards lampskärm med synliga utväxande svampar som premiärvisades i Milano i våras.

Kolla in svampen själv

  • Ny Teknik samarbetar med Materialbiblioteket som ställer ut nya material. Där kan du bland annat se hampafibrer med mycelium.
  • Materialbiblioteket finns på Stockholmsmässan i Älvsjö.
  • För öppettider och övrig information, se hemsidan: www.materialbiblioteket.se

Fredrik Karlsson

Mer om: Audi Lotus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt