Begagnad robot fynd för mekare

2008-02-05 23:00  

I stället för att köpa nytt, dyrt och vänta i uppåt ett år på leverans väljer Leax i Köping att köpa begagnade robotar och meka själva. Det sparar mycket pengar och gör att man kan växa snabbt.

En ny robot kan i dag kosta runt en miljon kronor, en datorstyrd svarv fem gånger mer. Leveranstiderna ligger på runt ett år. Men genom att köpa begagnat skaffar Leax Mekaniska maskiner för en femtedel av nypriset och får dem levererade på två-sex månader.

- Det är som när man köper begagnade bilar, säger marknadschefen Frank Johansen.

- Det gäller att hitta kända märken, som det finns gott om reservdelar till. Sedan hänger det på att man kan meka själv och vet vad man vill ha maskinen till.

För att taktiken ska fungera gäller det att ha tillgång till duktig personal. Leax, som tillverkar kuggar och axlar till bland annat lastbilar, rekryterar gärna barn till lantbrukare; människor som är intresserade av teknik och uppvuxna med att laga olika maskiner själva.

- Vi söker folk som kan lösa problem med en skiftnyckel i handen, säger produktionschefen Per Brorsson.

Innan företaget köper en robot eller någon annan maskin sätter sig ledningen, teknikerna och operatörerna ner och diskuterar vad man behöver, hur maskinen ska kopplas ihop med den övriga produktionen och hur arbetsplatsen ska byggas upp.

- Vi vill helst planera så mycket som möjligt själva. Plockar vi in konsulter tar det ofta för lång tid, och det blir sällan som vi vill ha det, säger Frank Johansen.

I dag växer Leax snabbt. Produktionen går för fullt i fabrikerna på Nya Hamnvägen och Glasgatan i Köping. Här arbetar 40 anställda och 20 robotar i femskift, dygnet runt. Antalet maskiner ökar och växlar ständigt.

Just nu håller man på att stuva om i fabriken. 40 maskiner på mellan 5 och 20 ton ska flyttas, tre nya robotar installeras.

- Det är lätt att slå sig till ro och tro att det räcker att köpa nya maskiner, men minst lika viktigt är det att organisera om i fabriken med jämna mellanrum, säger Frank Johansen.

Fem tips för köp av begagnad robot

1. Våga köpa! Allt för många smarta investeringar stupar på att folk inte vågar gå utanför det som anses "säkert".

2. Ska investeringen bli bra måste du veta vad du vill ha. Planera alla inköp noggrant.

3. Satsa på standardmaskiner, som det finns gott om reservdelar till. Köp robotar som har större kapacitet än vad du behöver - då har du något att växa i.

4. En begagnad maskin innebär alltid reparationer och kompletteringar. Då behövs det produktionstekniker och underhållsmekaniker som både kan skruva och vet hur man bäst ska kombinera olika maskiner.

5. Bra affärer dyker upp när man minst anar det. Håll ögonen öppna när du hälsar på hos kunder och leverantörer.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt