Ballongmetoden behåller trycket

2008-10-21 23:00  
Per-Åke Wahlberg, grundare av X-Design i Harads.

Ballongmetoden från Harads utför mirakel i tryckluftssystemen. Den spar energi, den gör tryckluften tyst och den är skonsam mot maskinerna. Och så upptäcker den läckor i systemet.

- Det kan pysa ordentligt långt ute i systemet utan att någon hör eller ser det. Men med min metod upptäcks läckaget direkt i X-blocket - i "ballongen" - även om själva läckan sitter 50 meter bort, säger Per-Åke Wahlberg.

Per-Åke Wahlberg, den prisbelönte tryckluftsdoktorn i Harads utanför Boden, gör nya framsteg med sin energisparventil X-block.

- Läckage kostar stora pengar och produktionsbortfall. Man förlorar både kraft och hastighet i en cylinder som har internt läckage, säger Per-Åke Wahlberg.

Han har nyss varit i Kalifornien och demonstrerat X-blocket för ett stort industriföretag och i förra veckan visade hans agent i USA upp X-blocket på en energimässa i Washington DC.

- Den installation vi gjorde på en riktigt stor cylinder sänkte luftförbrukningen med 82 procent, säger Per-Åke Wahlberg.

Han hade hoppats få visa upp X-blocket för guvernör Arnold Schwarzenegger, med tanke på Schwarzeneggers dokumenterade intresse för ny energiteknik.

- Men jag har inte fått någon tid ännu, säger Per-Åke Wahlberg till Ny Teknik.

X-blocket fungerar som en ballong som ser till att det alltid finns ett grundtryck på 2 bar i systemet.

Tryckluftcylindrar rör sig fram och tillbaka. Flyttar på saker, lyfter saker, plockar saker.

En högtrycksregulator komprimerar trycket till 3-4 bar och skjuter ut cylindrarna dit de ska för att lyfta, skjuta, plocka eller vad de nu har för uppgifter.

När returrörelsen ska börja minskas trycket successivt till 2 bar vid hemmaläget.

- Det gör att tryckluftscylindrarna kan röra sig mjukare och det blir en jämnare gång och mindre slitage på maskinerna, säger Per-Åke Wahlberg.

Ett vanligt tryckluftssystem släpper ut luften två gånger medan X-block är ett slutet system.

Därför blir det mindre pys i tryckluftssystemet och lägre ljudnivå i fabriken.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt