Automatiska Hismar fejar fartygsskrovet

2008-10-06 11:25  
Hismar, automatisk städrobot för fartyg.

Ingenjörerna vid universitetet i Newcastle har konstruerat en automatisk städrobot för fartyg. Det intressanta med Hismar, som roboten kallas, är att den jobbar på utsidan av fartyget.

Hismar, som är en korsning mellan en magnetmina och en vanlig städrobot, har till uppgift att göra rent fartygsskrov från alger, havstulpaner och annan påväxt som bromsar farten.

Roboten kan först användas till att göra en exakt elektronisk karta över fartygsskrovet, där den prickar in varje svetsfog, nit eller buckla på skrovet. På kartan kan man också pricka in områden som roboten ska undvika, som exempelvis propelleraxlar.

Sedan kan man skicka ut den på sin städrond när fartyget ligger i hamn. Hismar följer kartan och skurar metodiskt av skrovet, under såväl som över vattenytan. Magneter håller fast den vid skrovet, och rengöringen sker med havsvatten som sprutas från två munstycken under högt tryck. Det smutsiga vattnet sugs sedan in genom roboten och upp i en reningstank ombord på fartyget. Där filtreras föroreningarna från skrovet bort innan vattnet släpps ut i havet igen.

– Förutom att hålla skeppet rent från påväxt kan Hismar också rapportera skador på skrovet, säger Tony Roskilly, projektledare och professor på universitetet i Newcastle till The Engineer.

Från och med i september är båtbottenfärg med det giftiga ämnet TBT, tributyltenn, förbjudet även för handelssjöfarten. Hismar, som utläses Hull Identification System for Marine Autonomous Robotics, är resultatet av ett forskningsprojekt inom EUs sjätte ramprogram.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt