Arla bygger ut i flera länder

2014-02-05 06:59  
Jörgen Greve, produktionsdirektör på Arla.

Mejerikoncernen Arla investerar 2,6 miljarder kronor på att bygga ut i Sverige och en rad andra länder.

Falkenberg ska få Europas största kesofabrik.

Investeringen görs i nya och pågående utbyggnader av mejerier och mer klimatvänlig produktion, enligt företagets investeringsplan för 2014. Pengarna läggs på mejerier i över tio länder.

En av de större investeringarna i Sverige sker i Falkenberg. Där byggs - som tidigare aviserats - Europas största anläggning för tillverkning av keso, och i år satsas 50 miljoner kronor.

– Vi har sett en ökning av försäljningen, och vår kapacitet räcker inte till i framtiden, säger Jörgen Greve, produktionsdirektör på Arla i Sverige, till TT.

Fram till 2016 läggs 176 miljoner kronor på Falkenbergsmejeriet.

Arla presenterade i höstas ett strukturpaket som innebär att 360 jobb försvinner. Mejerierna i Göteborg och Skövde läggs ned, och Visbymejeriet förlorar det mesta av sin produktion. Nettoeffekten av de förlorade jobben stannar vid omkring 250 - förhandlingar pågår - eftersom det anställs 110-130 personer i Falkenberg och i Jönköping.

Investeringsplanen 2014 innebär också en inriktning på mer klimatvänlig produktion, enligt Arla.

– Vi satsar mer på pelletsbränsle, och samtidigt stängs gamla mejerier som inte är klimatvänliga, säger Greve.

I dag höjer Arla priset på mjölk till bönderna med 8,8 öre per kilo. Ersättningen har höjts flera gånger under 2013.

Den största enskilda investeringen under 2014 gör Arla i det redan påbörjade bygget av en ny laktosanläggning hos Danmark Protein i Norra Vium. Investeringen är på cirka 630 miljoner kronor. I anläggningen ska högförädlade laktosprodukter som baseras på vassle framställas. Ingredienserna ska bland annat användas till barnmatsprodukter.

"De produkterna efterfrågas särskilt i Asien och kommer att bidra till en lönsam export och ha en positiv effekt på mjölkpriset för Arlas ägare", skriver Povl Krogsgaard, vice vd i Arla Foods, i ett pressmeddelande.

TT / Ny Teknik

Mer om: Arla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt