<p>Sedan de första kommersiella kolfibermaterialen i början av 1970-talet har de flesta kompositkonstruktioner varit unika. Ett vingfäste eller en golfklubba kläs för hand i mattor av fiber och gjuts in i plast.</p> <p>- Men nu har plötsligt emissionskraven börjat driva på hela utvecklingen. BMW är ett exempel: de köper vävfabriker och investerar i kolfibertillverkare, säger Stefan Hallström, enhetschef vid avdelningen för lättkonstruktioner vid KTH.</p> <p>Hos bilindustrin är produktionsvolymerna stora, och kompositmaterialen måste bli redo för massproduktion.</p> <p>- Produktionsteknik är den stora flaskhalsen. Kostnaderna sitter i tillverkningsprocesserna, råvarukostnaderna är förhållandevis låga, säger Dan Zenkert, professor vid samma KTH-avdelning.</p> <p>Bilindustrins intresse för kompositmaterial ställer problemen på sin spets. Företagen har redan investerat miljarder i pressar, punktsvetsning och lackeringslinjer, och det tar dessutom längre tid att tillverka en kolfiberdetalj än att pressa motsvarande i stål.</p> <p>- Men även om det är mer tidskrävande att gjuta i en form jämfört med att pressa en plåt, kan man spara genom att dra nytta av materialet, till exempel bygga komplexa detaljer i ett stycke. Redan konstruktören måste sluta tänka "nitad plåt", säger Stefan Hallström.</p> <p>Detta lockar när flygindustrin vill öka användningen av kompositmaterial. </p> <p>I dag görs flygplan med tusentals vinklar och stycken i metall, fogas samman med tiotusentals nitar. Kolfiber gör det möjligt att gjuta komplexa former i ett stycke, både snabbare och lättare.</p> <p>Nu kommer också helt nya sätt att göra kompositdelar. Det svenska företaget Biteam har utvecklat en metod att väva delar i tre dimensioner, direkt från kolfibertråd. Det gör att en standardform, till exempel en i-balk, kan tillverkas i ett stycke.</p> <p>- Kompositmaterial är inte en total ersättare, men där man vill flytta saker och det kostar bränsle lönar det sig att bygga lättare, säger Stefan Hallström.</p>
Alla vill bygga lätt i komposit
Jakten på utsläppsminskningar har skapat stort intresse för lätta kompositkonstruktioner. Men känsligt och långsamt handarbete räcker inte längre. Det gäller att hitta nya metoder för storskalig tillverkning.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.