Hållbar industri

Aktiv hållare ger sköna vibbar

Foto: Acticut
I verktygshållaren finns dels en sensor, dels en aktuator. Sensorn registrerar alla rörelser i hållaren och sänder dem till elektronikenheten, där impulserna bearbetas. Elektroniken styr sedan aktuatorn, som arbetar i mottakt mot vibrationerna i hållaren. Foto: Acticut
Steve Rust är vd för Green Valley, ett amerikanskt nätverk för miljöteknikföretag. Här demonstrerar han hur Acticuts vibrationsdämpare arbetar. Foto: Acticut

Snabbare och enklare svarvning. Färre kassationer. Och utan skärande missljud. Med en aktiv verktygshållare går det att dämpa vibrationerna och öka ambitionerna.

Publicerad

Det tjuter som när man testar flyglarmet den första måndagen varje månad i svenska tätorter när Andreas Sigfridsson hos Acticut i Falkenberg startar Okumasvarven och börjar göra ett så kallat finskär på insidan av ett rör av seghärdat stål.

Det tar bara några sekunder innan oljudet blir outhärdligt. Den som lägger handen på kåpan över svarven känner hur det börjar kittla i fingertopparna på grund av tilltagande vibrationer. Det är som om hela svarven kommer att sprängas.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här