Aktiv hållare ger sköna vibbar

2009-09-08 23:00  

Snabbare och enklare svarvning. Färre kassationer. Och utan skärande missljud. Med en aktiv verktygshållare går det att dämpa vibrationerna och öka ambitionerna.

Det tjuter som när man testar flyglarmet den första måndagen varje månad i svenska tätorter när Andreas Sigfridsson hos Acticut i Falkenberg startar Okumasvarven och börjar göra ett så kallat finskär på insidan av ett rör av seghärdat stål.

Det tar bara några sekunder innan oljudet blir outhärdligt. Den som lägger handen på kåpan över svarven känner hur det börjar kittla i fingertopparna på grund av tilltagande vibrationer. Det är som om hela svarven kommer att sprängas.

Efter 15-20 sekunder stänger Andreas Sigfridsson av den. Finsvarvningen inne i röret är allt annat än fin. Den är grov, ojämn, oanvändbar.

Sedan gör han om samma process. Med samma rotationshastighet och alla andra parametrar oförändrade. Enda skillnaden är att han trycker på två knappar vid elektronikstapeln och aktiverar systemet som vibrerar i mottakt. På två teckenfönster syns det hur sensorn och aktuatorn, den elektroniska muskeln, kvicknar till.

Den här gången är det en svarvning i det tysta. Lite grann hörs det. Men en viskning snarare än ett rop. Den svarvade ytan inne i röret syns och känns helt annorlunda. Jämn, fin, nästan mjuk.

-?Man behöver inte göra lika många skär när systemet är inkopplat. En process som kanske kräver två grovskär och två finskär brukar vi klarar med ett grov- och ett finskär. Det går snabbare, blir mera exakt, hela processen blir enklare, och verktyget, svarvstålet, håller mycket längre, säger Thomas Lagö, Acticuts forskningschef och styrelseordförande.

Största vinsterna görs med svårbearbetade material som rostfria och avancerade stållegeringar, titan och brons.

-?Gensvaret från marknaden är mycket bra. Vår potential är enorm. Egentligen skulle vi kunna nyanställa uppemot 100 personer på tre-fem år, säger Thomas Lagö.

-?I dagsläget begränsas vår tillväxt av att det nästan är omöjligt att få loss expansionskapital.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt