ABB köper företag med seende robotar

2016-05-10 15:58  
Stefan Drakensjö, ABB och Henrik Saldner, Svia, som numera är ett dotterbolag till ABB, på mässan Elmia Automation i Jönköping där affären offentliggjordes. Foto: Fredrik Karlsson

Förvärvar företaget Svia som är experter på robotbetjäning av maskiner.

– Siktet är inställt på en global expansion, säger Stefan Drakensjö, marknadschef på ABB Robotics.

Robotmarknaden växer och bland de områden där den starkaste tillväxten väntas finns maskinbetjäning. Det innebär att i stället för att en operatör sköter exempelvis en svarv eller en fräs gör en robot det.

– Svia har kompetens inom området och med förvärvet vill vi ta betjäning av verktygsmaskiner till nästa nivå, säger Stefan Drakensjö.

Bolagen känner varandra väl efter flera års samarbete. ABB har använt Svias expertkunskap och Svia har använt ABB:s robotar när de sålt in sina applikationslösningar till kunder. Bolagen har även utvecklat ett koncept för maskinbetjäning tillsammans.

Nu blir istället Svia ett helägt dotterbolag och globalt applikationscenter inom ABB-familjen. Från sitt säte i Jönköping ska de serva marknader i övriga Europa, Asien och Amerika. Siktet är framförallt inställt på verkstadsindustrin, men även plastindustrin och elektronikindustrin.

Svia, eller Svensk Industriautomation AB som de egentligen heter, grundades av huvudägaren Ari Kesti, som blir kvar i bolaget. Verksamheten kommer även fortsatt att ledas av delägaren Henrik Saldner som varit vd sedan 2001.

– Vi har själva gjort en framgångsrik internationell satsning, men det har varit dyrt och tagit lång tid. Den här affären innebär en otrolig bra möjlighet till ökad global närvaro, säger Henrik Saldner.

Svia har ett antal olika standardiserade koncept för maskinbetjäning av robotar, tekniska lösningar i en robotcell.

– Vår spetskompetens är kamerateknik och inom det området har vi personal som disputerat, säger Henrik Saldner som själv doktorerat inom optisk mätteknik.

Svia omsatte 110 miljoner kronor år 2015 och hade ungefär 70 anställda i Sverige. De hade också ett kontor i Houston som också ingår i affären.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Fredrik Karlsson

Mer om: ABB Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt