3d-cad låter guldsmeden släppa loss

2009-09-08 23:00  

Visualisering och 3d-cad börjar bli allt vanligare även inom guldsmedsbranchen. Många guld- och silversmeder använder Jewelcad, ett program som utvecklades av en guldsmed i Hongkong för cirka 15 år sedan.

Anders Fors är guldsmed i andra generationen och en av de flitigaste användarna av Jewelcad i Sverige.

I egenskap av sekreterare i Guldsmedsmästarnas riksförbund, får han ofta information om nya cadprogram. Han har testat en del av dessa, men tycker att Jewelcad fungerar bäst.

Bland användarna finns de som använder programmet hela vägen ut och skickar data till en 3d-skrivare för att få fram prototyper. Men Anders Fors använder det mest för att visualisera idéer. Det passar framför allt alla dem som är intresserade av design och har egna idéer eller önskemål om hur till exempel en förlovningsring ska se ut.

Det hela går till så att kunden bokar ett besök i ateljén. Där går man igenom kollektionen för att stämma av olika material, profiler, bredder, stenar och så vidare. Därefter sätter sig Anders Fors framför datorn och börjar rita en virtuell modell av ringen tillsammans med kunden.

Programmet gör det möjligt att utvärdera olika former och lösningar. Man kan välja olika metaller, lägga på reflexer och flytta på ljuset. Jewelcad levereras med ett färdigt bibliotek med olika former, material och även stenar.

Programmet räknar fram mängden av material som kommer att behövas. Det gör att kunden i förväg får veta vad smycket kommer att kosta beroende på vikt, material och karathalt.

En fördel är att 3d-modeller underlättar kommunikationen med kunderna.

-?Interaktion blir helt enkelt bättre. Kunderna får en bättre uppfattning av vad de får och jag kan tidigt räta ut eventuella frågetecken. Jag tycker inte att man ska pressa fram ett beslut. Ringen ska förhoppningsvis bäras länge och då är det viktig att ett beslut mognar fram, säger Anders Fors.

-?Cad har för min del lett till att jag blivit mer kreativ. Jag behöver inte utgå från en färdig modell, utan kan i?stället presentera egna idéer. Hantverket lever upp om man arbetar med olika modeller.

Franz Smidek

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt