363 nya robotar bygger Volvo XC40 i Belgien

2017-11-23 10:44  
Flera hundra robotar ska bygga Volvo xc40.

Nu har Volvo dragit igång tillverkningen av XC40 – den första modellen byggd på företagets modulära plattform för kompakta bilar. 363 nya robotar har installerats i Gent-fabriken, bland annat jätten som fått smeknamnet "Odjuret" av de anställda.

I Europa överger allt fler premiumköpare de klassiska sedanmodellerna. På EU-marknaden är det mindre suvar som driver försäljningen. Volvo XC60 har varit en av storsäljarna – och nu har företaget inlett tillverkningen av nya XC40 i belgiska Gent.

Volvos första kompakta premium-suv tillhör det snabbast växande bilsegmentet globalt, och företaget har redan fått in mer än 13 000 beställningar på modellen. De första kunderna kan räkna med att få sin nya XC40 levererad i början av nästa år.

– Det här är en stolt dag för Gent, för företaget och alla våra medarbetare här, sa Håkan Samuelsson. Vår personal har arbetat långa dagar och många timmar för att förbereda fabriken för tillverkningen av XC40, och de har gjort ett fantastiskt jobb. XC40 symboliserar en ljus framtid för Gent och Volvo Cars.

Läs mer:

Läs mer: Volvoägaren Geely köper bolag Terrafugia

Det är den första modellen som byggs på Volvos nya modulära plattform för kompakta bilar, CMA (Compact Modular Architecture). Den kommer att utgöra basen för alla kommande bilar i 40-serien. CMA-plattformen, som har utvecklats i samarbete med Geely, ska ge Volvo Cars de nödvändiga synergierna och stordriftsfördelarna för segmentet kompakta premiumbilar.

Förberedelserna för tillverkningsstarten av XC40 i Gent har pågått en tid. Bland annat har karossverkstaden fått 8 000 extra kvadratmeter. Totalt har 363 nya robotar har installerats, inklusive bjässen som de anställda har gett smeknamnet "Odjuret". Den stora roboten, som är unik i Volvos globala tillverkning, används för att lyfta över karosser till ett transportband nära fabrikens innertak.

I Gent byggs även de små kombicoupé-modellerna V40 och V40 Cross Country, samt S60 och V60. Utöver svenska Torslanda har Volvo två bilfabriker i Kina, och en anläggning som håller på att byggas i South Carolina i USA. Den väntas bli invigd under andra halvåret 2018.

John Edgren

Mer om: Volvo Cars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt