Hållbar industri

Genombrott inom additiv tillverkning

Gasturbinskovlar har printats i Finspång.
Gasturbinskovlar har printats i Finspång.

3d-skrivare funkar för prototyper och hobbyprojekt. Men inte bara: Siemens har skrivit ut detaljer som utsätts för stora påfrestningar.

Publicerad

Forsknings- och utvecklingsavdelningen hos Siemens i Finspång har tillsammans med experter i flera länder drivit ett projekt kring 3d-printning av gasturbinskovlar. Skovlarna ska sitta monterade på rotorn inuti gasturbinen och utsätts för stora belastningar både med värme och centrifugalkrafter. Det ligger därför på gränsen till vad som är möjligt att printa med dagens teknik.

Men gasturbinskovlarna har blivit printade och testade med framgångsrikt resultat, vilket innebär ett genombrott inom additiv tillverkning. Resultaten har validerats genom upprepade tester av 3d-printade skovlar. Komponenterna har testats i sin normala miljö inuti en gasturbin, vilket innebär en rotation på 13000 varv per minut och temperaturer över 1250 grader celsius.

För ett år sedan öppnade Siemens en verkstad i Finspång för utveckling, serietillverkning och reparation av metallkomponenter via additiv tillverkning till kraftindustrin.

Läs mer: