Hållbar industri

Scania investerar i smarta muttermatare

Swedwelds muttermatare känner av om muttern är gängad och av rätt sort. Foto: Skärmdump från Swedwelds pressvideo
Swedwelds muttermatare känner av om muttern är gängad och av rätt sort. Foto: Skärmdump från Swedwelds pressvideo

En muttermatare som automatiskt kontrollerar att svetsmuttern är gängad och av rätt sort utgör Scanias riskkapitalbolags senaste investering.

Publicerad

Lastbilstillverkaren Scania startade för drygt ett år sedan ett riskkapitalbolag. Scania Growth Capital, som det heter, ska investera i teknik- och tillväxtbolag främst inriktade på digitalisering, självkörande fordon, uppkoppling, hybridisering, förnyelsebara bränslen och smarta fabriker.

I februari investerade Scania Growth Capital i finska Enersize Oy som säger sig kunna minska energiåtgången i industriella tryckluftsystem med upp till 30 procent med hjälp av dataanalys.

Nyligen presenterade investeringsbolaget sitt senaste förvärv. Också det inom området smarta fabriker. Svenska Swedweld, baserat i Värnamo, tillverkar bland annat matningsutrustning för svetsmuttrar – en viktig del i robotceller.

Känner av rätt mutter

Matningsutrustningen kan bland annat känna av om muttrarna är gängade eller inte vilket förstås är viktigt att säkerställa innan de svetsas fast. Innan man fyller på nya muttrar i mataren måste man också scanna av streckkoden på mutterkartongen. Är det inte rätt sorts mutter går det inte att öppna luckan, berättar delägaren och projektledaren Henrik Nord.

Genom att koppla upp tillverkningsmaskinerna vill Swedweld möjliggöra förebyggande underhåll, felsökning och uppgradering av programvara vilket ska minska stopp i produktionen och höja effektiviteten.

– Scanias investering betyder mycket för oss. Det ger oss en möjlighet att växa globalt tack vare Scanias kontaktnät, säger Henrik Nord.

Exporterar till tre länder

I dagsläget exporterar Swedweld sina produkter till Kina, Europa och USA. De viktigaste kunderna är Volvo och Volvo Cars.

Hur stor andel Scania köper in sig med avslöjas inte. Klart är dock att Lars Henrik Jörnving, chef för global industriell utveckling på Scania, tar en plats i Swedwelds styrelse.

I videon kan du se hur utrustningen Swedweld tillverkar fungerar.