Startup

Nu är det guldläge

Guldpriset har stigit med 30 procent det senaste kvartalet, men det märks inte i butikerna. Tvärtom kostar många smycken mindre än värdet på det rena guldet.

Publicerad

Den som inte satsade på guldbörsen kan alltså sikta in sig på undervärderade smycken. Men det kan vara svårt att tjäna storkovan på att rena guldet och sälja till råvarupris.

* Stämmer det att Guldfynd säljer smycken billigare än marknadspriset, Urban Strand, marknadsansvarig på Guldfynd?

– Jo, det är sant. Men det beror på att det har varit väldigt turbulent på marknaden, kilopriset ligger på nära 250??000 svenska kronor nu, vilket är mycket högre än för bara några månader sedan.

* Känns det som fler guldgrossister kommer in i butikerna nu?

– Nej, vi har inte märkt att någon skulle köpa på sig ett lager. Men det låga priset gäller inte alla våra smycken. Det är ett antal artiklar som ligger under råvarupriset.

För??privatpersoner handlar det tyvärr inte om många kronors förtjänst, eftersom det i smyckepriset tillkommer arbetskostnad och moms.

* Har ni funderat på att smälta ner och sälja guldet som råvara?

– Jodå, vi ska titta på det med. Det finns gamla inköp som bara ligger, som vi kan smälta ner och göra nya smycken av.

Emelie Ahlstrand

Hur du affinerar (renar) dina gamla vigselringar

Recept:

10 kg smycken

1 kar vatten

1 kar kungsvatten

1 kar natriumsulfit

1 kar guldkloridlösning

* Samla alla smycken och smält dem till en tacka. (Den professionelle kan skicka ett prov på analys, för att se hur mycket finguld som finns.) Guld smälter vid 1063ºC, men eftersom det handlar om legeringar är 1400ºC rekommenderat. Du kan använda en induktionsugn.

* Häll guldet i en gjutform (det är fördelaktigt om du har samlat på dig 10-20 kilo för att det ska vara värt besväret). Smält det efter analysen igen, och häll sedan guldsmeten i vatten.

* Rent guld formas till små kulor, men eftersom dina smycken sällan är finguld, får du granalier (cornflakesliknande guldflarn). Låt torka.

* Lägg granalierna i kungsvatten (saltsyra + salpetersyra, det enda som löser guld). Du får en vätskeform som liknar kaffe, och silvret i metallen fälls ut som ett pulver på botten. (silverklorid). Filtrera.

* Tillsätt natriumsulfit. Guldet fälls då ut och regnar ner som en sandstrand på botten av ditt kar. Du har nu ett guld som är nästan helt rent, men inte finmetall.

* Sista steget är elektrolys. Smält ner guldsandstranden till tackor igen, och häng upp dem i en guldkloridlösning. Lägg en låg spänning över lösningsbadet.

* Guldet vandrar från anoden till katoden. På katodsidan samlas ett guld som är 99,99 procent. Smält och åtnjut (fint bladguld är faktiskt ätbart).