Industri

Northland hoppas på investerare

Pajala (TT). Förhandlingarna om ett räddningspaket till den nedläggningshotade Pajalagruvans ägare Northland Resources fortsätter med en ny grupp investerare, skriver Northland Resources i ett pressmeddelande.

Publicerad

Enligt gruvbolaget väntas diskussionerna avslutas under dagen. Siktet är inställt på att med den nya investerarens hjälp kunna ta det obligationslån som lades på is i förra veckan.

Med lånet på plats räknar Northland med att ha löst sina långsiktiga finansieringsbehov, skriver bolaget.

Ett erbjudande om att teckna sig för det sexåriga obligationslånet till Northland Resources kommer så snart diskussionerna med intressenterna har slutförts att gå ut till marknaden, enligt Northlands finanschef Eva Kaijser.

Det blir troligen tidigt i morgon.

– Villkoren blir desamma som i det erbjudande som drogs tillbaka i fredags, säger hon till TT.

Det innebär att räntan på lånet hamnar på 15 procent och att långivarna erbjuds två styrelseplatser och warranter som ger 50 procent av ägandet i bolaget.

Totalt är siktet inställt på att låna in 335 miljoner dollar (cirka 2,2 miljarder kronor) till bolaget.

Förhoppningen är att finansieringslösningen ska innebära att spärren på Northlands bankkonton hävs och att handeln med Northlands aktie på Oslobörsen ska kunna återupptas.

– Handeln med aktien kommer att vara stoppad åtsminstone tills att vi har ett fulltecknat erbjudande, säger Kaijser.

När handeln med Northland-aktien stoppades på Oslobörsen i förra veckan hade den fallit till 34 öre, ned från årshögsta på 7:40 kronor i januari.

Förutom handelsstoppet och frusna bankkonton stoppade Northland på eget initiativ sin verksamhet i fredags, med hänvisning till att det inte fanns någon kassa att betala med då bankkontona frusits.

Krisen för bolaget tog fart i januari, då det stod klart att det fanns ett hål på flera miljarder kronor i budgeten för att bygga upp verksamheten, inklusive driften av en järnmalmsgruva utanför Pajala.