Industri

LKAB går in i Northland

Gruvbrytningen vid Northland Resources gruvverksamhet i Kaunisvaara. Foto: Northland
Gruvbrytningen vid Northland Resources gruvverksamhet i Kaunisvaara. Foto: Northland

Gruvverksamheten i Kaunisvaara kan vara igång igen redan nästa vecka. Ett nytt konsortium går in med 100 miljoner dollar för att rädda Northland. LKAB och Folksam finns bland de nya ägarna.

Publicerad

I fredags stoppades gruvbrytningen vid Northland Resources gruvverksamhet i Kaunisvaara, Pajala, på grund av bristande finansiering. Sent onsdag kväll kom beskedet att ett nytt konsortium med Folksam, Metso, Peab och riskkapitalbolaget Norrskenet, där LKAB är delägare, går in med hundra miljoner dollar, cirka 668 miljoner kronor.

-Affären väntas vara i hamn på tisdag och så fort affären har gått igenom så kan verksamheten i gruvan återupptas, säger finanschefen på Northland, Eva Kaijser, till SR Norrbotten.

Villkoret från konsortiet är att ett obligationserbjudande som är värt 335 miljoner dollar, cirka 2,2 miljarder dollar, blir fulltecknad när emissionstiden går ut 30 maj.

Uppgörelsen innebär att konsortiet får utse fyra av sju ledamöter i Northlands styrelse.

-Vi vill tillsammans med konsortiet återskapa förtroendet för Northland. Det är till gagn för företaget, vår region och för gruvbranschen i Sverige som helhet, säger LKAB:s vd Lars-Eric Aaro i en kommentar enligt ett pressmeddelande.

På onsdagsmorgonen håller Northland en presskonferens som kan följas här.