Övriga nyheter

Visionen: Inga människor i gruvan

Stenkross i Garpenbergsgruvan. Foto: Linda Nohrstedt
Stenkross i Garpenbergsgruvan. Foto: Linda Nohrstedt
George Nikolakopoulos Foto: LTU
George Nikolakopoulos Foto: LTU
Pär-Erik Martinsson Foto: LTU
Pär-Erik Martinsson Foto: LTU

På flera håll i världen arbetar gruvindustrin med att automatisera sin verksamhet. Visionen för många bolag är att brytning ska kunna ske utan några människor under jord.

Publicerad

Gruvindustrin i Sverige har arbetat i ungefär tio år på att automatisera gruvdriften och har varit en föregångare på området, enligt Pär-Erik Martinsson, projektledare vid Luleå tekniska universitet.

– LKAB var först i världen med att införa halvautomatiska lastmaskiner i storskalig produktion redan 1999, säger han.

Än i dag ligger Sveriges gruvor långt framme när det gäller automatisering.

– LKAB:s gruva i Kiruna är till exempel en av de mest automatiserade gruvorna i Europa, säger George Nikolakopoulos, biträdande professor i reglerteknik vid Luleå tekniska universitet.

Men det finns fortfarande flera arbetsuppgifter som utförs manuellt och som skulle kunna göras automatiskt. I ett forskningsprojekt för några år sedan identifierades bland annat borrning, laddning och bergförstärkning som sådana moment.

– Men för att göra det behöver en del teknologi utvecklas. Man behöver effektiv kommunikation, ett väldigt bra system för positionering och man behöver jobba med standardiseringar så att komponenterna blir fabrikatsoberoende, säger Pär-Erik Martinsson.

De främsta drivkrafterna till att gå över till automatiska processer är att öka produktiviteten och säkerheten i gruvorna.

– För 100 år sedan kunde en person producera ett ton malm på ett år. Sedan har det ökat mer och mer. Första steget berodde på mekaniseringen av gruvan, nästa ökning berodde på storskalig drift. Nu är det många som tror att automation är det som behövs för nästa steg, säger Pär-Erik Martinsson.

Men det är svårare att automatisera gruvindustrin än annan processindustri, bland annat för att brytningen sker i en föränderlig miljö.

– Det finns flera svårigheter med automation. Det är väldigt svårt att ersätta människors flexibilitet och anpassningsbarhet, till exempel när det gäller att fatta snabba beslut i okända eller oförutsedda situationer, säger George Nikolakopoulos.

En stark trend generellt inom industrin just nu är att få maskiner och människor att arbeta i anslutning till varandra, så att robotceller inte måste spärras av med stängsel. Det är något även gruvindustrin måste hantera.

– Då måste du ha system som gör det möjligt för människor och maskiner att jobba säkert tillsammans, med så kallad proximity detection, så att maskinerna känner av om någon kommer i dess väg. Sådana självkörande truckar finns i dagbrott i Australien, men inte i Sverige vad jag känner till, säger Pär-Erik Martinsson.

George Nikolakopoulos tror att den första helautomatiska gruvan kommer att bli verklighet inom 20 år.

– Svenska gruvor är goda kandidater eftersom de redan har en hög automationsnivå. Du måste ha en långt framskriden automatisering för att kunna gå vidare till helt oövervakade processer, säger han.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!