Innovation

Nytt grundämne erkänns - men vad ska det heta?

Målet består av blyfolie som beskjutits med zinkisotoper. Foto A. Zschau, GSI
Målet består av blyfolie som beskjutits med zinkisotoper. Foto A. Zschau, GSI
Forskarna kommer från Tyskland, Finland, Ryssland och Slovakien.
Forskarna kommer från Tyskland, Finland, Ryssland och Slovakien.

Periodiska systemet fick idag ett nytt grundämne, med nummer 112. Det är tyngst i periodiska systemet. Nu återstår namngivningen.

Publicerad

Det nya ämnet har varit känt sedan 1996 då forskare vid Helmholzinstitutet i Tyskland beskrev det efter experiment i en accelerator.

Därefter har experiment vid japanska forskningsorganisationen Riken kunnat återupprepa de tyska experimenten. Därför har nu internationella organisationen IUPAC beslutat godkänna ämnet med atomnummer 112 för det periodiska systemet.

Ämnet har framställts i en 120 meter lång partikelaccelerator i Darmstadt genom att skjuta zinkisotoper mot bly. Zink har atomnummer 30 och bly 82, och det nya ämnet har hittills fått namnet element 112. Ämnet är 227 gånger tyngre än väte.

Ett internationellt forskarteam under ledning av professor Sigurd Hofmann har arbetat med framställningen av ämnet. Nu får gruppen några veckor på sig att hitta ett passande namn, och om sex månader kan IUPAC slutligen godkänna namnet.

Sedan 1981 har sex nya ämnen med atomnummer mellan 107 till 112 upptäckts genom experiment med Helmholzinstitutets accelerator. De är Bohrium (107), Hassium (108), Meitnerium (109), Darmstadtium (110) och Röntgenium (111).

Fotnot:Sedan den första upptäckten 1996 har ämne 112 gått under smeknamnet Ununbium. Vad tycker du att ämnet ska heta? Tyck till i kommentarsfältet nedan.