Miljö

Löv under isen avslöjar när Grönland täcktes av skogar

Forskarna kunde identifiera hala kvistar och löv, perfekt bevarade efter flera miljoner år. Foto: Hannes Grobe
Forskarna kunde identifiera hala kvistar och löv, perfekt bevarade efter flera miljoner år. Foto: Hannes Grobe
Foto: U.S. Army
Foto: U.S. Army

Bortglömda prover tagna 1,4 km under istäcket överraskade forskarna. Bevarade löv och kvistar visar att Grönland hade minst två isfria perioder under de senaste två miljoner åren.

Publicerad

Den så kallade Camp Century-iskärnan hade legat orörd sedan 1966 då amerikansk militär borrade cirka 1,4 kilometer ner i isen, tolv mil in i landet på nordvästra Grönland. Det var första gången som man borrade iskärnor på jorden. Proverna hamnade i en dansk frys och hittades efter mer än ett halvt sekel i sina oöppnade kartonger av Universitetet i Köpenhamn.

När isen till slut analyserades 2019 av danska, amerikanska och belgiska forskare så bjöd sedimentet på en stor överraskning.

Perfekt bevarade

Man fann kvistar och löv som kunde ses med blotta ögat. De var förvisso fossiliserade men perfekt bevarade. Vanligtvis krävs en dna-analys för att få svar på vilken biomassa man har stött på i is, men det behövdes inte den här gången. 

– Vi nöp oss själva över den skatt vi hade hittat. För i isproverna, som för oss främst såg ut att bestå av sammanpressat grus, kunde vi identifiera hela kvistar och löv, perfekt bevarade efter miljontals år. Vi hade aldrig tidigare hittat något liknande, och det hade ingen annan heller gjort, säger professor Dorthe Dahl-Jensen vid Universitetet i Köpenhamn till Eurekalert.  

Enligt forskarna kommer biomolekylerna från minst två isfria, varma perioder som har inträffat under de senaste två miljoner åren. Fynd av levermossor och fjädermossa tyder på att området har haft en tempererad skog lik den man hittar i Kanada och Alaska, med härdiga barrträd, björk och vide.

Intakt i en miljon år

Vattenisotoper i proverna visar att isen på Grönland har varit intakt i cirka en miljon år – och innan dess förekom perioder då landmassan var isfri och grön. De nya uppgifterna kan hjälpa klimatforskningen att göra mer korrekta beräkningar av hur issmältningen påverkas av temperaturhöjningar. Forskarna konstaterar att det grönländska istäcket har en överraskande motståndskraft, men de tror att lagret kommer att påverkas starkt om temperaturhöjningen följer de klimatmodeller som finns för de närmaste hundra åren.

– Om värsta-scenariot skulle inträffa så kommer Grönlands och Antarktis istäcken att börja smälta, vilket skulle kunna ge en höjning av havsnivån med upp till 70 meter. Men det här kommer att ta lång tid, tusentals år. Lyckligtvis kan vi fortfarande göra något åt saken och därmed undvika de här stora höjningarna av havsnivån – det är en fråga om handling, säger Dorthe Dahl-Jensen.