Bloodhound SSC kör sitt första test – siktar på fartrekord

2017-10-25 16:10  
Grafik: Jonas Askergren

GRAFIK: Världens snabbaste bil är färdig att testköras. Se superbilen som har både jet- och raketmotorer på sammanlagt 135 000 hästkrafter.

Torsdagen 26 oktober 2017 ska raketbilen Bloodhound SSC (Supersonic Car) testköras för första gången. Testet sker på Newquay Airport i Cornwall, Storbritannien där man har tillgång till en nästan tre kilometer lång raksträcka. Då ska teamet bakom bilen uppnå 320 km/h under en körning. Då blir det också första gången som piloten och föraren Andy Green får tillfälle att testa raketbilen på riktigt.

Fungerar allt som man hoppas flyttas raketbilen till sedan Hakskeen Pan i Sydafrika där det skarpa rekordförsöket ska genomföras i början av 2018. Första delmålet är att köra 1 287 km/h och slå det gamla hastighetsrekordet, som Thrust SSC satte för 20 år sedan. Nästa steg är att öka farten till 1 609 km/h eller Mach 1,3.

Jonas Askergren

Mer om: Raketbil Jetmotor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer