Hållbar industri

Foxconn ersätter låglönearbetare

De låga lönerna vid Foxconns fabriker utlöste en våg av självmord vid Shenzhenfabriken. Foto: Kin Cheung/(Scanpix)
De låga lönerna vid Foxconns fabriker utlöste en våg av självmord vid Shenzhenfabriken. Foto: Kin Cheung/(Scanpix)

Världens största elektroniktillverkare Foxconn ska skaffa en miljon robotar till sina fabriker. Nu uppges man vara på väg att inleda ett samarbete med Google för att nå målet.

Publicerad

I förra veckan skrev Foxconn, som samarbetar nära med Apple, ett föravtal om att starta en ny fabrik i Jakarta i Indonesien. Fabriken ska ha ungefär 2 000 anställda och ska tillverka smartphones och andra prylar.

För fyra år sedan hamnade Foxconn i en mediestorm efter att ett flertal medarbetare i företagets Kina-fabriker begått självmord. Apple ställde krav på högre löner till arbetarna och sedan 2008 har lönerna i Shenzhen-fabriken fördubblats.

Att flytta till Indonesien är ett sätt att sänka tillverkningskostnaderna. Men Terry Gou, Foxconns styrelseordförande, tror ännu mer på att robotisera produktionen.

-Vi har mer än en miljon anställda. I framtiden kommer vi att lägga till en miljon robot-arbetare. De anställda blir då tekniker och ingenjörer, förutspådde han på en aktieägarträff i fjol.

I planen att automatisera verksamheten lär Google, som snabbt växer på robotmarknaden, spela en viktig roll. Den amerikanska tidningen Wall Street Journal rapporterade i tisdags att Terry Gou dem senaste tiden har haft möten med flera Google-chefer, däribland Googles robot-chef Andy Rubin, i Taiwan.

Källor: Bloomberg Business News, Wall Street Journal.