Energi

Lysande element rundar glödlampsförbud

Glödlampan lanseras som element.
Glödlampan lanseras som element.

Heatball är namnet på en ny värmekälla som ger 75 watt och passar i E27-sockel. Produkten säljs av en tysk entreprenör som därmed lyckats runda EU:s glödlampsförbud.

Publicerad

Glödlampor med effekter på 75 watt eller högre får inte tillverkas eller importeras till EU. Men radiatorer på 75 är fullt tillåtna. Det har en tysk entreprenör kommit fram till efter att ha studerat EU:s regler.

På hemsidan heatball.de marknadsför han heatball, som presenteras som den bästa uppfinningen sedan glödlampan. Den är visserligen väldigt lik en glödlampa tekniskt sett. Men produkten är inte avsedd för belysning utan för värme. Och då är verkningsgraden hela 95 procent. Restprodukten ljus får man stå ut med.

På hemsidan kan man beställa klara eller matta värmekällor på 100 eller 75 watt. De kostar 1,69 euro stycket, motsvarande drygt 16 kronor, och levereras i hela Europa mot en fraktkostnad på 9,90 euro, cirka 95 kronor. Företaget lovar att skänka 0,30 euro per heatball till ett projekt som skyddar regnskogen.

Utfasningen av glödlampor startade förra året, när 100-wattaren förbjöds liksom alla glödlampor med matt glas. Nästa år är det dags att säga adjö till 60- wattaren. 2012 ska alla glödlampor bort.

EU-kommissionen räknar med att besparingen ska uppgå till 40 miljarder kilowattimmar per år från 2020 och ge en koldioxidminskning med 15 miljoner ton per år.