Energi

Ekologisk bomull ingen garanti för giftfritt

Giovanna Luongo har analyserat kemikalierna i sextio klädesplagg inköpta från svenska och internationella klädkedjor. Foto: Stockholms universitet
Giovanna Luongo har analyserat kemikalierna i sextio klädesplagg inköpta från svenska och internationella klädkedjor. Foto: Stockholms universitet
Giovanna Luongo. Foto: Foto: Stockholms universitet
Giovanna Luongo. Foto: Foto: Stockholms universitet

Inte ens kläder av ekologisk bomull är garanterat giftfria. Det konstaterar forskare vid Stockholms universitet efter att ha undersökt kemikalier som finns i kläderna vi köper.

Publicerad

Att mängder av kemikalier används vid tillverkning av textilier är väl känt. Frågan är hur många av dem som finns i det färdiga plagget är mindre utrett. En färsk avhandling av Giovanna Luongo, nybliven doktor i analytisk kemi vid Stockholms universitet, kastar nytt ljus över ämnet.

Vid en analys av sextio plagg, inköpta hos svenska och internationella klädkedjor, hittades tusentals kemikalier. I den första analysen identifierades ett hundratal. Flera av kemikalierna finns inte med på tillverkarnas listor och misstänks vara biprodukter, restprodukter eller ha tillsatts under transporten.

-Att exponeras för dessa kemikalier ökar risken för hudallergier, men de kan vara relaterade till mer allvarliga hälsoeffekter och miljörisker. Några av de identifierade kemikalierna är misstänkt eller bevisat cancerframkallande, samt giftiga för vattenlevande organismer, säger Giovanna Luongo.

Beroende av mängd, giftighet och hur lätt de går igenom huden valdes fyra grupper av ämnen ut för ytterligare analys. De högsta halterna av två av dem, kinoliner och aromatiska aminer, hittades i polyester. Bomull innehöll höga halter av bensotiazoler, även kläder av ekologisk bomull. Tre av de fyra klädesplagg av 100 procent bomull som var märkta med etiketten ekologisk bomull innehöll sju till trettio gånger högre koncentrationer än medianvärdet hos andra plagg tillverkade av 100-procent "vanlig" bomull. Enligt avhandlingen indikerar rönen att eko-märkning inte är någon garanti för att plaggen är fria från skadliga kemikalier.

Forskarna tvättade kläderna och mätte sedan halterna av ämnena. Vissa tvättades snabbt ur för att hamna hos reningsverken som inte alltid klarar av att helt rena bort dem. Då riskerar de att hamna i vattenmiljöer där de kan påverka vattenlevande organismer. Andra ämnen stannade i hög grad kvar i kläderna där de utgör en möjlig källa till långvarig hudexponering.

Det är svårt att veta om halterna av skadliga ämnen är på hälsofarliga nivåer och vad effekterna av kemikalier i våra kläder kan bli på lång sikt, konstaterar forskarna som deltagit i analyserna i ett pressmeddelande.

– Vi har bara skrapat på ytan, det här är någonting som måste tas itu med. Kläder bärs dygnet runt hela livet. Vi måste ta reda på om kemikalierna går ut i huden och vad som händer i kroppen. Det är mycket svårbedömt och kräver mer betydligt forskning, kommenterar Conny Östman, professor i analytisk kemi vid Stockholms universitet.

Avhandlingen "Chemicals in textiles" hittar du här.

Gilla Ny Teknik på Facebook