Övriga nyheter

”En del tog med barnen till jobbet under kriget”

Gazakriget pågick under sju veckor i somras. Foto: TT
Gazakriget pågick under sju veckor i somras. Foto: TT

Sirener, skyddsrum och anställda som kallas in. Trots krig pågår verksamheten nästan som vanligt i de israeliska teknikföretagen.

Publicerad

Under Gazakriget i somras tjöt sirenerna nästan varje dag även hos företagen i Tel Aviv. Signalen betyder att alla ska sätta sig i säkerhet. I de höga skyskraporna finns ett skyddsrum på varje våning.

– En del tog med sig sina barn till jobbet, eller arbetade hemma för att vara nära familjen, berättar Dorit Dor, produktchef på it-företaget Checkpoint.

– Några tiotal av våra anställda kallades in för krigstjänstgöring. Vi har vant oss och fortsätter diskussionerna på vägen till skyddsrummet, fortsätter hon.

Bilsäkerhetsföretaget Mobileye, med huvudkontor i Jerusalem, var ett av fyra israeliska bolag som fullföljde sin börsnotering i USA i somras, trots kriget.

I börsprospektet där riskfaktorerna räknas upp nämner Mobileye att bolaget kan ”skadas av fientligheter mot Israel” samt att de yngre anställda i Israel kallas in till en obligatorisk repövning varje år. Men inget av detta påverkade investeringsviljan. Aktiekursen steg 48 procent första dagen.

På Klarnas kontor i Tel Aviv finns ett lekrum i klassisk Google-anda. Det som skiljer det här lekrummet från andra är att det också har en annan viktig funktion – som skyddsrum.

Under Gazakriget, som pågick under sju veckor i somras, dödades 2 100 palestinier, de flesta civila. På den israeliska sidan dödades 64 soldater och fem civila. n