Energi

Gazprom stänger kranen kvart i nyår

Om inte Ukraina betalar sin gasräkning till ryska Gazprom senaste nyårsafton hotar gasjätten att stänga leveranserna en kvart före tolvslaget. Och det kommer att drabba även Västeuropa.

Publicerad

För fjärde gången på fyra år har Ukraina och Ryssland råkat i luven på varandra om gasleveranserna. Finanskrisen har drabbat Ukraina hårt, och landet har redan svarat på Gazproms hot och sagt att räkningen på omkring 15 miljarder kronor inte kan betalas före årsskiftet.

Regeringen i Kiev anser att den ryska regeringen utövar utpressning mot Ukraina för att kunna överta det gasnät som löper genom landet och som hittills är den viktigaste transportleden för gas som Ryssland exporterar till Västeuropa.

Gör Gazprom slag i saken kommer det också att innebära problem för gaskunder i Västeuropa. I samband med gaskonflikten mellan Ryssland och Ukraina i januari 2006 blev det tydligt att Ryssland inte kunde stänga av gasen till Ukraina utan att det även drabbade leveranserna till kunder i väst.

Därför varnar nu Gazprom sina kunder i västra Europa för att det kan uppstå problem med leveranserna. 80 procent av gasen som går från Ryssland till Västeuropa passerar Ukraina.

Det är av den anledningen som Gazprom är så angeläget om att bygga gasledningen Nordstream på Östersjöns botten för direkta leveranser till Västeuropa.