Energi

EU skickar gasobservatörer till Kiev

De första EU-observatörerna är nu på väg till Kiev i Ukraina för att övervaka de ryska gastransporterna till Europa. Samtidigt uppmanar EUs "Gas-koordineringsgrupp" det ukrainska energibolaget Naftogaz och det ryska Gazprom att "omedelbart" återuppta gasleveranserna.

Publicerad

EUs ”Gas-koordningsgrupp” mötte i förmiddags företrädare för bägge energibolagen och den ukrainska regeringen i Bryssel för att försöka få parterna att enas i kärnfrågorna, i syfte att åter få gång till de ryska leveranserna av gas till Europa. Det uppger EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Gruppen, som består av representanter för medlemstaterna, bransch- och konsumentorganisationer, uppmanade respektive bolag att omedelbart lösa konflikten och återuppta försörjningen och transitleveranserna till Europa.

Enligt EU-kommissionen har 30 procent av EUs totala gasimport stoppats på grund av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Ryssland anklagar Ukraina för att stjäla gas när den passerar Ukraina som transitland. Parterna har enats om att observatörer från EU på plats i Ukraina ska övervaka att den ryska gasen kommer fram till Europa. Övervakningen kan nu börja ske inom 12-36 timmar, enligt ukrainska myndigheter.

Enligt kommissionen är observatörsgruppen nu upprättad och de första observatörerna kan snart börja arbeta med övervakning i Kiev.

På måndag kommer EUs energiministrar att träffas vid ett extrainsatt möte i Bryssel för att diskutera gaskrisen.