Energi

Kraftigt höjda gaspriser efter ryskt stopp

En Gazprom-anläggning i den ryska regionen Yamal. Arkivbild Foto: Petr Shelomovskij/AP/TT
En Gazprom-anläggning i den ryska regionen Yamal. Arkivbild Foto: Petr Shelomovskij/AP/TT

Gaspriserna i Europa steg på tisdagskvällen med upp till 17 procent, efter beskeden från Polen och Bulgarien att Ryssland stoppar gasleveranserna till de två länderna från och med onsdag.

Publicerad

Hotet från Moskva att stänga av gasflödet till länder som vägrar att betala i rubel tycks därmed ha blivit verklighet och rädsla för att fler europeiska länder, däribland Tyskland, står näst på tur att få sin ryska gav avstängd pressar upp gaspriserna, rapporterar Bloomberg.

De första gasbetalningarna i den ryska valutan för europeiska länder förfaller i slutet av april och maj. Sista betalningsdag för Polen var i fredags, rapporterar polsk media, enligt Bloomberg.

– Polen håller fast vid arrangemangen och kanske vill Ryssland försöka straffa Polen genom att kapa leveranserna, sade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki vid en pressträff i Berlin på tisdagen.

Tiden skulle därför kunna vara på väg att rinna ut även för andra EU-länder som hittills har motsatt sig Rysslands krav på att skifta betalningsvaluta.

Polen, som tillhör de mest högröstade kritikerna av det ryska invasionskriget i Ukraina, säger att man har förberett sig på ett ryskt gasstopp och har tillräckligt stora lager för att klara sig.

Bulgarien planerar också att minska sitt beroende av rysk gas, men det är än så länge fortsatt stort. Bloomberg skriver att varmare temperaturer förhoppningsvis kommer att dämpa den omedelbara smällen.