Energi

Första väteplasmat från fusionsreaktorn Wendelstein 7-X

Första väteplasmat som skapats vid fusionsreaktorn Wendelstein 7-X. Foto: IPP
Första väteplasmat som skapats vid fusionsreaktorn Wendelstein 7-X. Foto: IPP
Angela Merkel vid första försöket med väteplasma i Wendelsteinreaktorn. Foto: IPP
Angela Merkel vid första försöket med väteplasma i Wendelsteinreaktorn. Foto: IPP

För första gången förvandlades vätgas till extremt het väteplasma i fusionsreaktorn Wendelstein 7-X i Greifswald.

Publicerad

Med gäster som förbundskansler Angela Merkel genomfördes experimentet där väteplasma framställdes för första gången på onsdagen i reaktorn. Genom en knapptryckning från Merkel förvandlade en 2 megawatts mikrovågspuls en liten mängd vätgas till väteplasma. Tidigare försök i slutet av förra året har genomförts med helium.

Plasmat hölls svävande i en magnetbehållare för att undvika kontakt med plasmakammarens väggar. Enligt försöksledaren Hans-Stephan Bosch motsvarade försöket förväntningarna. Temperaturen nådde 80 miljoner grader och plasmat existerade i en fjärdedels sekund.

Liknande försök ska nu utföras till mitten av mars då kammaren ska öppnas och förses med isoleringsplattor. Därefter kan temperaturen höjas och livslängder på tio sekunder förväntas.

Om fyra år räknar man med att hålla plasmat vid liv i upp till 30 minuter vid den maximala värmeeffekten av 20 megawatt.

Målsättningen med försöken är att testa den här typen av fusionsreaktor, stellarator, i förhållande till den andra typen, tokamak, som använder två olika metoder att med magnetfält hålla plasmat svävande. Den mest bekanta tokamaken är ITER som byggs i Cadarache.

Men Max Planck Institute for Plasma Physics, IPP, som genomför experimenten med stellaratorreaktorn Wendelstein 7-X, har även en tokamakreaktor i Garching. Med jämförande experiment ska man nu testa stellaratorns främsta fördel – möjligheten till kontinuerlig drift. Tokamaken kan bara köras i pulser utan extra hjälputrustning.

Wendelstein 7-X har kostat 370 miljoner euro och har fått stöd från såväl tyska forskningsmedel som EU-medel. Utrustning till reaktorn har beställts för omkring 70 miljoner euro och leverantörerna kommer från företag över hela Europa, men även från amerikanska specialister i Princeton, Oak Ridge och Los Alamos.