Hållbar industri

Robot hanterar analoga maskiner hos Trangia

Se filmen: kollaborativ robot sköter spakarna på en ombyggd pelarborrmaskin hos anrika spritkökstillverkaren.

Publicerad

I nästan hundra år har Trangia tillverkat spritkök och annan utrustning för utomhusmatlagning i jämtländska Trångsviken. Man har idag två robotiserade presslinjer, men många delar tillverkas fortfarande hantverksmässigt.

Nu har Trangia skaffat en kollaborativ robot från danska Universal Robots, som alternerar mellan olika arbetsstationer.

– Den står på en vagn, så det går väldigt snabbt att flytta den. Så är det bara att byta verktyg och program utifrån vilken uppgift den ska utföra. Våra befintliga maskiner producerar på ett sätt som vi vill fortsätta med, så det här handlar om att ersätta manuella moment, säger Trangias vd Magnus Rydell.

Ett av arbetsmomenten roboten utför, består i att montera spritköksbrännare med hjälp av en ombyggd pelarborrmaskin som tidigare sköttes av en mänsklig montör. Roboten placerar komponenten på borrmaskinens arbetsbord och drar därefter i spaken precis som en människa skulle göra, varvid maskinen rullar ihop brännarinsatsens kant på vanligt sätt.

– Vi vill ha det så enkelt som möjligt, kommenterar Magnus Rydell.

Trangias lösning har väckt uppmärksamhet

Cykeltiden för detta moment blir cirka 35 sekunder, mot ungefär tio sekunder när det sköttes manuellt.

– Det är inte hastigheten i cykeln som är viktig, utan fördelen är att det lösgör folk till andra uppgifter. Det är ett bra sätt att få bort monotona sysslor som potentiellt kan bli arbetsmiljöproblem, och samtidigt tror vi det kan förnya företaget. Montörerna får lära sig att programmera och blir mer av problemlösare, vi får in ett nytt tänk helt enkelt, säger Magnus Rydell.

Den ovanliga lösningen har väckt uppmärksamhet och intresse hos branschkollegor.

– Vi har fått många förfrågningar från folk som vill komma på studiebesök och titta närmare på det här, och gärna för oss. Men vi är ju inga experter på robotisering egentligen, vi har bara gjort på ett sätt som passar för oss. Andra i tillverkningsindustrin får såklart göra sina egna bedömningar, säger Magnus Rydell.

Trangias robot har varit i produktion i en knapp månad, och Magnus Rydell medger att man haft vissa inkörningsproblem.

– Det som har tagit mest tid är inte programmeringen, utan snarare hur man ska mata fram artiklar till roboten. Vi har valt en lösning med artiklarna i rader på ett lutande ställ, så att de glider fram av sin egen tyngd helt enkelt. Det funkar bra för oss, säger han.

Det här är Trangia

Tillverkar spritkök och matlådor i aluminium. De flesta kunderna finns i Sverige och Nordeuropa, men man exporterar till närmare 30 länder över hela världen. I delar av Asien används deras spritkök för den vanliga matlagningen i hemmet, istället för el- eller gasspisar.

Företaget startades 1925 i byn Trångsviken, där all produktion fortfarande bedrivs.

Idag är man omkring 30 anställda och omsätter cirka 60 miljoner kronor, men företaget är i en expansiv fas och nyanställer för att nå en planerad omsättning runt 100 miljoner om fem år.