Fordon

Hetaste nyheterna på Frankfurtmässan

Mercedes AMG Project One. Foto: Mercedes
Mercedes AMG Project One. Foto: Mercedes
Honda Urban EV. Foto: Honda
Honda Urban EV. Foto: Honda
Carlos Tavares. Foto: PSA
Carlos Tavares. Foto: PSA
BMW hade stor hemmafest.
BMW hade stor hemmafest.
Renault Symbioz.
Renault Symbioz.

Enorm och framtidsblickande – kryddad med superinslag. Bilmässan i Frankfurt visade upp industrins innovationskraft och bredd. Här har Ny Teknik plockat ut de häftigaste nyheterna.

Publicerad

Efter 120 år är IAA-mässan fortfarande ett skådespel – men i år var konkurrensen om strålkastarljuset något mindre. Detta eftersom allt fler märken börjar rata de stora mässorna. Varken Volvo, Fiat, Nissan, Jeep, Peugeot, Mitsubishi kom till Frankfurt. De på plats var dock rustade till tänderna. Här har vi plockat ut guldkornen.

F1-teknik för gatan – Mercedes AMG Project One

Den tyska lyxtillverkaren hade sin vana trogen en rejäl monter, hemmaplan och allt. Här visades el- och bränslecellsbilar, lyxprestanda och pick-ups – samtidigt som det pratades om hållbarhet och framtid.

Men den som stal rubrikerna var superbilen Project One. Den har utvecklats ur Mercedes AMG Petronas Formel 1-teknik, och med totalt fem motorer och över 1 000 hästkrafter spelar den i en helt egen liga. Men så kostar bilen också därefter. Närmare 22 miljoner kronor startar ett exemplar på.

Första normala elbilen – BMW i Vision Dynamics

Även BMW hade stor hemmafest, och den bayerska tillverkaren visades dels upp normala bilar – som nya prestandavärstingen M5, men även koncepten X7 i Performance, Concept 8 Series och Concept Z4. Den nyhet som dock överraskade var i Vision Dynamics – en fyradörrarscoupé tänkt mellan tillverkarens elbilar i3 och i8.

Modellen blir då den första normala elbilen från BMW – de tidigare är ju inte riktigt stöpta i BMW-form. Tillverkaren avslöjade inte exakta tekniska detaljer, men angav prestanda som 0-100 km/h under fyra sekunder, med en räckvidd på runt 600 km.

Bilen inte en parasit – Renault Symbioz

I år var Renault ensamma i att företräda den franska nationen. De valde att visa upp sin praktiska sida med 9-sitsiga Trafic Space Class – och företagets busiga sid i form av nya Mégane R.S. Renault demonstrerade också sin framtida sida kallad Symbioz. Där blir bilen en integrerad del av hemmet. Dels ska den kunna agera extrarum vid behov – men även agera energibank.

Framtid på gammalt hederligt vis – Honda Urban EV

Inom två år kommer Honda ha en ren elbil på Europas gator – det lovade man samtidigt som konceptet Urban EV visades upp. Den japanska tillverkarens bil flirtade häftigt med gamla tider folkvagn – faktum är att den såg väldigt lik VW Golf Mk1 som lanserades 1974. Men att kombinera modern teknik med retroformer kan kanske vara det folket vill ha.

"Det blir regeringarnas ansvar"

PSA-gruppen måhända hade glest i leden, men de var på plats med Opel och Citroën. Koncernens frispråkige chef, Carlos Tavares, valde att ta bladet från munnen och ge beslutsfattare världen över en känga.– Vi rör oss från en teknologineutral era till en där vi fått instruktionen att satsa på eldrift. Från och med nu ligger det vetenskapliga ansvaret i regeringarnas händer. Så om det upptäcks säkerhets- eller hälsorisker [med elektriska fordon] så hamnar det i knät på dem, sade Tavares.