Fordon

Foxconn ska tillverka bilar i USA eller Mexiko

Donald Trump tar första spadtaget till Foxconns anläggning i Wisconsin 2018. Foto: Shealah Craighead
Donald Trump tar första spadtaget till Foxconns anläggning i Wisconsin 2018. Foto: Shealah Craighead

Bolaget fick stöd för att bygga fabriken i Wisconsin, men svek sitt löfte om 13 000 jobb och investeringar på tio miljarder dollar. Nu kan den krympta anläggningen bli bas för Foxconns biltillverkning – kanske.

Publicerad

Det taiwanesiska bolaget har gått från att tillverka Iphones åt Apple till att på bred front slå sig in i den elektrifierade delen av bilindustrin. Foxconn har uttalat att man siktar på att ta en andel på tio procent av elbilsmarknaden. Det mest konkreta som man hittills har visat upp är den egna elbilsplattformen MIH. Men Foxconn har en rad samarbeten på gång – bland annat kring ett antal fordon för Volvos kinesiska ägare Geely.

Det har varit väldigt tyst om samarbetet med Fiat Chrysler som utannonserades 2020, men det verkar stå klart att Foxconn ska tillverka Fiskers andra bilmodell, suven Ocean.

Nu meddelar taiwaneserna att deras bilproduktion antingen ska ske i USA eller i Mexiko, rapporterar AP.

Det har tidigare talats om att det kan bli i Foxconns fabrik i Wisconsin. Den började byggdes 2018, med uppbackning av fyra miljarder i skattelättnader och andra understöd. Anläggningen planerades då landa på mer än 1,8 miljoner kvadratmeter, men hittills ligger den största byggnaden på drygt 90 000 kvadratmeter – och nyligen fick Foxconn den omklassificerad till "lagerlokal". Det skriver the Verge

Den ursprungliga planen var att tillverka lcd-skärmar, med löfte om 13 000 arbetstillfällen och investeringar på tio miljarder dollar. Men inget av detta har förverkligats – hittills har Foxconn bara plöjt ner tre procent av den utlovade summan. Innan den 1 juli ska bolaget meddela om biltillverkningen hamnar i USA eller Mexiko. 

– Jag tog över Wisconsin-uppdraget, och jag behöver förvandla det till något livskraftigt. Jag måste hitta en produkt som passar för platsen. Huruvida det blir Wisconsin eller Mexiko är inte ett politiskt beslut – ur mitt perspektiv handlar det om business, säger Foxconns ordförande Young Liu.