Innovation

Lägre brandrisk med nanofibrer i fåtöljen

En titt i mikroskopet efter ett brandtest visar det fina nätet av kolfibrer, som hindrade det smälta skummet från att droppa ut. Foto: NIST
En titt i mikroskopet efter ett brandtest visar det fina nätet av kolfibrer, som hindrade det smälta skummet från att droppa ut. Foto: NIST

En nypa kolnanorör i stoppningen gör susen för att minska brandrisken. Jämfört med möbler som behandlats med vanliga flamskyddsmedel blir de 35 procent mindre brandfarliga.

Publicerad

Möbler stoppade med polyuretanskum må vara mjuka att sitta i, men när de brinner är de långt ifrån harmlösa. Den smälta plasten rinner ut och ger fart åt eldens spridning, och röken som bildas är giftig. Därför behandlas stoppningen och tyget idag med flamskyddsmedel.

Men det finns effektivare och mer miljövänliga sätt att minska följderna av brand. Jeff Gilman, forskare vid amerikanska National institute of standards anad technology, har tillsammans med sina kollegor klurat ut att kolnanorör kan var lösningen.

Forskarna visste sedan tidigare att nanopartiklar ökar viskositeten hos skum, och med det också motståndet mot att rinna. Tester av olika typer av partiklar visade att kolnanofibrer var ena hejare på att hindra det smälta skummet från att droppa ner på golvet, och sprida elden. Istället hölls smältan på plats av det nät som kolnanofibrerna bildade – ett faktum som enligt forskarna ökar flamsäkerheten med 35 procent jämfört med andra flamskyddsmedel.

- Nanofiber av kol är fortfarande dyrare än vanliga flamskyddsmedel, säger Jeff Gilman i ett uttalande.

- Men det faktum att det behövs så lite, och att priserna på kolnanofibrer faller, talar för att det snart kan bli en effektiv lösning för industrin.