Populärteknik

Sportkamera filmar 360 grader

Filmerna från kamerans 360 graders vy kan granskas i en webbaserad spelare där filmutsnittet i den övre delen kan zoomas, vridas och vändas. Foto: Geonaute
Filmerna från kamerans 360 graders vy kan granskas i en webbaserad spelare där filmutsnittet i den övre delen kan zoomas, vridas och vändas. Foto: Geonaute

En ny sportkamera har tre linser och filmar allt som syns runt fotografen.

Publicerad

Sedan Nick Woodman lanserade sin sportkamera Gopro 2008 har han blivit miljardär i dollar. Det har lett till en uppsjö av nya konkurrerande kameror som bygger på samma koncept. En liten, helst vattentät, kamera som videofilmar i hög kvalitet och kan fästas på allt från hjälmar och skidor till surfbrädor och cykelstyren. En del är i det närmaste blåkopior av Gopro, andra innehåller lite nytänkande. Som den franska Geonaute 360. Den har tre vidvinkliga linser och filmar i 360 grader horisontellt och 150 grader vertikalt. Alltså i det närmaste en halv sfär.

De tre bildsensorerna är på vardera 8 megapixel och videon som produceras har upplösningen 2 048 x 1 024 bildpunkter. Väljer man stillbilder är bildstorleken 4 096 x 2 048 pixlar.

För att styra kameran som exempelvis kan fästas på en hjälm finns en liten fjärrkontroll och driftstiden på en batteriuppladdning anges till två timmar.

Filmerna sparas på ett microSD-kort och kan laddas upp till en webbtjänst för enklare redigering. Där finns även en specialspelare liknande den som finns i Google Earth för stillbilder i gatuvy.

I botten syns hela 360-graders panoramat och ovanför det visas ett utsnitt av filmen som kan zoomas, vridas och vändas.

Kameran ska börja säljas i sommar och priset i Europa sägs hamna omkring motsvarande 3 400 kronor.