Populärteknik

Första bilden från "Google Earth Live"

Bilden över Jamaica mäter i original 3 200 x 8 000 bildpunkter och har upplösningen 5,5 meter. Foto: UrtheCast
Bilden över Jamaica mäter i original 3 200 x 8 000 bildpunkter och har upplösningen 5,5 meter. Foto: UrtheCast

Webbtjänsten Urthe Cast har presenterat sin första bild av jorden som tagits från den internationella rymdstationen.

Publicerad

Den kommande webbtjänsten Urthe Cast kan liknas vid en nästan realtidsversion av Google Earth. Via kameror som nu finns på den internationella rymdstationen ISS ska både videor och stillbilder över jorden göras tillgängliga för allmänheten.

Nu har det första fotografiet presenterats. Det visar trakten kring staden Moneague på Jamaica 28 mars och mäter 3 200 x 8 000 bildpunkter med en upplösning på 5,5 meter.

Vid sidan av fotografier ska Urthe Cast även presentera strömmande videor med upplösningen 1,1 meter där man kan urskilja föremål som bilar, byggnader och folksamlingar, men inte individuella personer. Alltså ungefär det som Google Earth erbjuder i sina bilder som kan vara flera år gamla.

Men videorna och fotografierna från Urthe Cast är inte ögonblicksbilder. Från det att de har tagits tar det omkring en timma innan de sänts till jorden och processats för webbvisning.

Då rymdstationen kretsar 16 varv runt jorden per dygn kommer alla platser som ses av kamerorna att passeras flera gånger per dag. I en planerad gratistjänst ska besökare på webbplatsen kunna skriva in en adress på jorden och få ett besked om tidpunkter för kommande överflygningar. Tyvärr täcks inte Sverige in då det band som fotas ligger mellan 51 grader syd och 51 grader norr.

Tjänsten är i sin grundfunktion gratis men de som betalar kan även få kamerorna riktade mot en viss plats vid lämplig tidpunkt.