Innovation

Från inälvor till high tech - fotbollen är allt rundare

Boll tillverkad av Charles Goodyear.
Boll tillverkad av Charles Goodyear.

TEKNIKHISTORIA. Från en uppblåst urinblåsa till en aerodynamiskt utformad high-tech produkt. Fotbollen har en lång historia och har med åren också blivit allt rundare.

Publicerad

Inför senaste fotbolls-VM i Sydafrika tog fotbollstillverkaren Adidas forskare till hjälp för att få en boll med bättre aerodynamik än i någon tidigare VM. Bollen, men namnet ”Jabulani”, lanserades också som den rundaste som någonsin tillverkats.

Protesterna från spelarhåll lät inte vänta på sig. Englands målvakt kallade den ”hemsk”. Ändå hade forskarna vid institutet för sportteknik vid Loughborough University i England jobbat hårt med att få en boll som rör sig i luften precis så som spelaren vill. Utvecklingen tog fyra år och innebar omfattande tester både i vindtunnel och med hjälp av en speciell sparkrobot.

Små och stor räfflor på bollens yta gjorde att den rörde sig snabbare genom luften och böjde av mer vid en skruv än tidigare bollar, vilket åtminstone till en början var ovant för spelarna.

Frågan är vad de sagt om de spelat med någon av fotbollshistoriens tidigaste bollar. Enligt den utförliga sajten Soccerballworld.com var de första bollarna uppblåsta urinblåsor från grisar. Ett stort framsteg kom 1855 när Charles Goodyear utvecklade den första fotbollen av vulkaniserat gummi.

Länge tillverkades bollarna av gummi och läder. Men att få bollen rund var ett problem. Det löstes genom att sy ihop den av flera läderpaneler. Först var det 18 avlånga läderremsor. Ännu rundare blev bollen när den syddes ihop av 32 sexkantiga och femkantiga bitar. Designen var inspirerad av den amerikanska arkitekten Richard Buckminster Fuller.

Den gamla läderkulan hade dock en stor nackdel. Den sög åt sig vatten när det regnade och blev tung och farlig att nicka.

Med färg och impregnering försökte man förhindra att vattnet att trängde in i bollen fram till slutet av 1980-talet. Då slog de syntetiska bollarna igenom. Första gången VM spelades med en helt syntetisk boll var 2002. Fyra år sedan blev det premiär i VM för en boll som var limmad och inte sydd.

Hur blir det då i sommarens EM och OS? Efter jättesatsningen på Jabulani har Adidas tagit ett steg tillbaka. Inga stora tekniska nyheter har presenterats. Det som fått flest inbitna fotbolls-fans att reagera är att bollen som ska användas i sommarens OS har mönster i - rosa.

Fotnot: Artikeln är hämtad ur Teknikhistoria. Nästa nummer utkommer den 16 juni.

Bollfakta

Att bollen skulle vara sfärisk och ha en omkrets på 68.6 cm to 71.1 cm spikades redan 1872.

Att bollen kan ha betydelse illustreras av den allra första VM-finalen 1930. Argentina och Uruguay kunde inte enas om vilken boll som skulle användas. Det bestämdes att Argentinas boll skulle användas i första halvleken som slutade 2-1 till Argentina. I andra halvlek användes Uruguays boll vilket gav slutresultatet 4-2 till Uruguay.