Fordon

Försvarsrapport skjuts upp

Stockholm (TT). Försvarsberedningens slutrapport skjuts upp på grund av Ukrainakrisen. Stärkt försvar av Gotland blir en het fråga för partierna.

Publicerad

Ett konkret bevis på Gotlands strategiska betydelse kom i dag då Försvarsmakten meddelade att man flyttat Gripen-plan i den ordinarie incidentberedskapen till ön. Orsaken är ökad flygverksamhet i närområdet till följd av ryska övningar.

Försvarsmakten uppger att det inte handlar om någon ökad hotbild, men att man ökar sin luftövervakningsförmåga, vilket är normalt vid större övningar.

FP, S, KD och SD kräver ökad militär närvaro på Gotland. Ukrainakrisen har stärkt argumentet, anser FP-ledaren Jan Björklund. Han vill se markförband, stabsledning och luftvärn, till exempel amerikanska Patriotrobotar, på ön.

Försvarsberedningens rapport om det framtida försvaret skjuts upp. Den skulle egentligen ha kommit i slutet av mars, men nu är det mitten av maj som gäller.

– Vi vill ta in den uppkomna situationen. Den typ av nyckfullhet och den typ av agerande som vi har sett från rysk sida måste också tas med i en fördjupning av säkerhetspolitiska bedömningar när det gäller det svenska försvaret, sade statsminister Fredrik Reinfeldt efter utrikesnämndens möte.