Övriga nyheter

Micael Bydén ny ÖB

Överbefälhavaren Micael Bydén. Foto: Henrik Montgomery / TT
Överbefälhavaren Micael Bydén. Foto: Henrik Montgomery / TT

Regeringen har utsett flygvapenchefen Micael Bydén till ny överbefälhavare.

Publicerad

Micael Bydén är i dag flygvapenchef och generalmajor.

– Det här uppdraget innebär ett avgörande ansvar för rikets säkerhet, säger försvarsminister Peter Hultqvist vid pressträffen.

Själv säger Micael Bydén att det är med stor respekt han tackat ja till uppdraget.

– Jag ser fram emot att utveckla ett försvar som möter omvärldens krav. Jag är bekymrad men stärkt i uppfattningen att samhället måste stå bättre rustad för att möta den här nya världen, civilt och militärt, säger han.

Micael Bydén är född 1964 i Gnarp och har varit anställd i försvaret sedan 1985. Han har tjänstgjort utomlands i bland annat Afghanistan och USA.

Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman är förvånad över valet av Micael Bydén.

– Det var ett lite överraskande val. Man väljer en person som i dag inte ingår i försvarsmaktsledningen och som nu passerar kollegor med högre grad. När någon gör en snabb karriär, måste man göra större ommöbleringar i myndigheten, säger Widman till TT.

– Micael Bydén är en utmärkt person, begåvad och medial. Han representerar en vapengren som kommer att stå i fokus de kommande åren, inte bara när det gäller incidentberedskapen här hemma utan även när det gäller utvecklingen av Jas Gripen och eventuella exportaffärer, säger Allan Widman.

Moderaterna välkomnar utnämningen:

– Jag får gratulera regeringen och Peter Hultqvist för ett utmärkt val. Hade det varit en alliansregeringen hade vi sannolikt valt samma namn, säger Moderaternas talesperson Hans Wallmark till TT.

Miljöpartiets tidigare försvarspolitiska talesperson, försvarsexperten Annika N Christensen är också nöjd med valet.

– Det är ett utmärkt val till ett omöjligt uppdrag, säger hon till TT.

De stora utmaningarna för honom blir personalförsörjningen, materielförsörjningen och logistiken och finansieringen av detta, anser hon.

Gilla Ny Teknik på Facebook