Innovation

Så slår krisen mot FoU

Svenska företag drar hårt i bromsen för forskning och utveckling. Del 1. Grafik: Jonas Askergren
Svenska företag drar hårt i bromsen för forskning och utveckling. Del 1. Grafik: Jonas Askergren
Svenska företag drar hårt i bromsen för forskning och utveckling. Del 2. Grafik: Jonas Askergren
Svenska företag drar hårt i bromsen för forskning och utveckling. Del 2. Grafik: Jonas Askergren

Krisen har satt sina spår även på företagens FoU-avdelningar. I snitt minskade företagen sin forskning och utveckling med 9 procent under förra året. Det visar Ny Tekniks årliga genomgång av hur mycket de mest FoU-intensiva företagen investerar i sin framtid.

Publicerad

Sammanställningen visar att företagen dragit hårt i bromsen.

I genomsnitt minskade omsättningen med drygt 7 procent, medan FoUn backade med 9 procent.

Mer än hälften av företagen i undersökningen har minskat eller hållit sin FoU oförändrad förra året. Allra mest har läkemedelsföretaget Astra Zeneca dragit ner. Totalt minskade FoU med nästan sex miljarder kronor globalt.

Besparingarna inom FoU ska dessutom fortsätta. Fram till 2014 ska läkemedelsjätten minska antalet tjänster inom forskning och utveckling i världen med 1?800.

Bilindustrins djupa kris syns också i siffrorna. Scania, Volvo och underleverantörerna Autoliv och Haldex minskade alla sina investeringar i forskning och produktutveckling förra året.

- Nedgången förra året beror på kostnadsanpassningar till följd av finanskrisen, men trots den har vi fortsatt att utveckla. I procent av omsättningen ökade FoU förra året och vi har bland annat fullbordat den motorplattform som behövs för att klara utsläppskraven som införs i Europa 2014, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson.

Backar gör också telekomjätten Ericsson på grund av färre teknikplattformar och att man inte längre är huvudägare till det forskningsintensiva bolaget Ericsson Mobile Platforms.

Hos mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson har neddragningarna även drabbat FoU, som minskade med 1,5 miljarder förra året.

Ett annat företag som slog till bromsarna i fjol är Hägglunds, efter FMVs beslut om att inte köpa terrängfordonet SEP, men den kraftiga minskningen förra året har också bokföringstekniska skäl.

Det finns dock företag som ökade utvecklingssatsningarna. Dit hör försvarskoncernen Saab.

- Huvudorsaken är att vi är tvungna att öka våra satsningar på FoU i takt med att svenska försvaret och FMV minskar sina för att hålla vår produktportfölj modern, skriver teknikchefen Pontus de Laval i en skriftlig kommentar.

Tillväxtföretaget Transmode, som tillverkar telekomutrustning, har all sin FoU i Sverige och räknar med att anställa ytterligare 25 utvecklare i år.

Även ABB ökade förra året. Där har FoU undantagits i det stora besparingsprogram som innebär att ABB ska spara 15 miljarder kronor till slutet av 2010, förklarar Franz Schmaderer, forskningsdirektör för ABB Sverige.

- Vi kan inte sluta investera i forskning och utveckling om vi ska behålla vår position.