Industri

Hudläkare varnar för engångshandske

Kan skada mer än de skyddar Foto: Scanpix
Kan skada mer än de skyddar Foto: Scanpix

De tunna engångshandskar som används vid rengöring både professionellt och i hemmet kan göra mer skada än nytta.

Publicerad

Den varningen kommer från dermatologen Andrea Bauer vid universitetskliniken i Dresden, som undersökt 800 personer som arbetar professionellt med rengöring och som fått hudskador.

Hon konstaterar att engångshandskarna ger skydd mot bakterier när de används i sjukvården, men som skydd mot aggressiva kemikalier som används vid rengöring duger de oftast inte.

Gummihandskarna är för tunna för att skydda mot ingredienser i rengöringsmedel som formaldehyd, glyoxal, glutaraldehyd eller benzalkoniumklorid.

Dessutom används ofta en tillsats i handskarnas gummi kallat thiuram som i sig kan framkalla hudbesvär.

De täta handskarna gör också att huden får svårt att andas och det blir lätt blött av svett handsken. Även fukten kan verka irriterande på känslig hud.

Andrea Bauer konstaterar i den rapport hon nyligen publicerat i brittiska Contact Dermatitis att användning av fel sorts handskar på sikt kan skada huden så mycket att en person inte längre kan fortsätta arbeta i rengöringsbranschen.

Hon rekommenderar att man använder tjocka flerskiktshandskar som inte sitter åt, och tar på sig bomullsvantar som barriär mot gummit. När dessa blir blöta av svett kan de bytas och tvättas.