Karriär

Förlorat jobbet? Så studsar du tillbaka

Foto: Chris Ryan
Foto: Chris Ryan

Att förlora jobb och inkomst är tungt, men det går att komma tillbaka – och kanske även få en karriärsituation som är bättre.

Publicerad

Det finns ofta inga snabba lösningar när den trygga vardagen rasar samman och den ekonomiska situationen blir mer osäker. I Fast Company ger karriärexperter några tips kring hur en svår situation kan hanteras:

Stressa inte

Att förlora jobb och försörjning är allvarligt och kan kännas skrämmande, men att fatta bra beslut under panik är sällan en bra idé. Erkänn för dig själv att det som inträffat är en stor sak. Ta den tid du behöver för att bearbeta situationen innan du kan börja se framåt.

Samla stöd

Troligen behöver du stöd i situationen. Omge dig därför med personer som får dig att må bättre, och som även kan fungera som bollplank och ge råd. När du är redo att ta nästa steg kan du kontakta vänner eller kollegor du litar på för att öva på exempelvis intervjuer.

Skev verklighetsuppfattning

När vi går igenom traumatiska händelser kan vi få svårt att tänka klart och objektivt. Det är lätt att ta jobbförlusten personligt även om helt andra orsaker ligger bakom. Men negativa tankar kommer inte att hjälpa dig. Försök att styra om din energi genom att prata med en vän, skriv ner dina tankar eller sök professionellt stöd.

Se dina framgångar

Du har säkert stött på utmaningar tidigare och tagit dig igenom dem. Påminn dig själv om det nu. Kolla igenom arbete som andra berömt dig för och som du känt dig stolt över. Att se ditt värde hjälper dig att må bättre och se nya möjligheter.

Nya möjligheter

Utmanande tider kan leda till något bra i slutänden. Det är en chans att prova något nytt, så försök att vara öppen för möjligheter och lägg lite tid på att fundera ut vad du verkligen vill göra härnäst. Fundera på om detta är tillfället att göra en karriärförändring du har tänkt på länge, men inte gjort något åt.

Fokus på det du kan göra

Du kan inte kontrollera arbetsmarknaden eller tiden det tar att hitta ett nytt jobb. Däremot kan du exempelvis uppdatera ditt CV och fixa till Linkedin-profilen. Du kan även gå igenom din budget, se om det går att spara pengar och ägna dig åt aktiviteter som får dig att må bättre. Då ligger inte fokus på det omöjliga, utan på det du kan kontrollera för stunden.